Itt az első értékelés: ekkora veszélyt jelent valójában a kínai madárinfluenzás eset

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet tudni, hogyan fertőződött meg egy ritka madárinfluenza-fajtával, a H10N3-mal az a 41 éves csöcsiangi férfi, aki még áprilisban került kórházba, de csak múlt héten derült fény arra, mi okozta betegségét. Valószínűleg senkinek nem adta tovább a fertőzést.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Viszonylag keveset tudunk még a megbetegedésről, amely madarakban is ritkán figyelhető meg, és náluk nem okoz súlyos betegséget a FAO szerint. A WHO a 41 éves kínai férfi esetével kapcsolatosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy egyelőre még nem tudják, miként kapta el a betegséget, hol lehetett kitéve a H10N3-nak, de a helyi közösségben nem találtak más fertőzötteket, semmi sem utal tehát arra, hogy a kórokozó emberről emberre is terjedne - írja a Reuters-re hivatkozva az Infostart. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tény ugyanakkor, hogy a madárinfluenza-fajták még ha a madarakra nem is jelentenek veszélyt, emberekben sokkal súlyosabb állapot kialakítására is képesek: a H7N9 törzs 2016-17 telén 300 ember halálát okozta Kínában. A WHO tájékoztatása szerint ennél a törzsnél fellépett az egyébként ritka emberről emberre terjedés is.

A madárinfluenza
Nagyon sokféle madéinfluenza-törzs van, ezek közül az elmúlt években négy okozott csak aggodalmat: a H5N1 (1997 óta), a H7N9 (2013 óta), a H5N6 (2014 óta) és a H5N8 (2016 óta). A H5N8 még nem fertőzött embert, és a többi törzs esetében sem terjed könnyen a vírus emberről emberre. Fertőzött állat, annak fészke vagy ürüléke megérintésével, illetve fertőzött állat húsának főzésre való előkészítésével lehet elkapni a betegséget leginkébb. A megfőzött vagy megsült hús fogyasztásával nem kapható el a fertőzés.

A most felismert esetet sporadikusnak nevezik, és a hivatalos állásfoglalás szerint a H10N3 jelentette kockázat alacsony. Kínában időről időre előfrodulnak hasonló esetek - az országban nagy számban élnek vadon, illetve tenyésztve is madarak. A kevés esetből egyre többre derül fény a madárinfluenza-megfigyelésnek köszönhetően.

Februárban Ororszországból érkezett jelentés arról, hogy a H5N8 törzs embert fertőzött meg: ez a vírus Európa, Oroszország és Kelet-Ázsia baromfifarmjain is nagy károkat okozott. Hét ember is elkapta a fertőzést, tünetmentesen átvészelve. A mostani eset kapcsán a szakértők figyelik, hogy kialakul-e valahol H10N3-góc.

Amíg a madárinfluenza-vírusok a baromfikban keringenek, a madárinfluenza szórványos megjelenése az emberekben nem meglepő, ami élesen emlékeztet arra, hogy az influenzajárvány veszélye továbbra is fennáll 

- közölte a WHO az eset kapcsán.

Ez a törzs nem számít túl gyakorinak, az elmúlt negyven év alatt mindössze 160 esetben sikerült izolálni. Az influenzavírusok azonban gyorsan mutálódhatnak, és keveredhetnek más, a gazdaságokban vagy a vándormadarak között keringő törzsekkel, ennek során pedig olyan genetikai változások mehetnek bennük végre, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek. Teljes bizonyossággal akkor jelenthető ki, hogy ez a törzs nem veszélyes az emberre, ha a génszekvenálást is nyilvánosságra hozzák.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?