2022. október 2. vasárnap Petra

Halak a termálfürdőben, avagy afrikai harcsák újrahasznosított termálvízben!

Takarék Agrár24
Hazánkban kétféleképpen termelünk halat, egyrészt halastavakban, természetesebb folyamatok közt. Másrészt intenzíven, üzemi körülmények közt, a termelés minden folyamatát szigorú kontroll alatt tartva. A halastavaknál a mennyiség oroszlánrészét a ponty teszi ki, melynek mennyisége csökken. Az intenzív termelésben az afrikai harcsa dominál, melynek a termelt mennyisége dinamikusan nő.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A hazai halastavi termelés - 27 ezer hektár - mennyisége 20 ezer tonna körül mozog éves szinten, és csökkenőben van. A precíziós rendszerekben termelt hal mennyisége közelíti a 6 ezer tonnát. Ebből a megtermelt étkezési hal mennyisége 5 ezer tonna. Itt a természetes folyamatok kevésbé vagy egyáltalán nem befolyásolják a termelést, így meglehetősen azonos minőségű halhúst lehet előállítani. Ez nálunk nagyrészt az afrikai harcsát jelenti, mellyel több mint 20 cég foglalkozik, majd 25 telephelyen.

Forrás: Takarékbank

Hogy és mikor kerültek kapcsolatba a mezőgazdasággal és különösképpen az afrikai harcsa előállítással?

A cég tulajdonosai évtizedek óta foglalkoznak agrár-termelési, szolgáltatási és kutatási tevékenységgel. A GEOFISH Kft. megalapításának ötletét a Bakó család meglévő kertészeti telepének elfolyó termálvíz hasznosítására alapozták. Bakó Dániel és Bakó Gábor, mint a családi kertészet tulajdonosai évtizedek óta foglalkoznak növényházi hajtatással és kereskedelemmel, Dr. Gál Dénes tudományos munkássága során jelentős szerepet vállalt az intenzív afrikai harcsa termelés és takarmányozás kutatásában és hazai meghonosításában, Holman István pedig több évtizedet töltött a szentesi térség, agrár beruházásainak finanszírozásában.

Említette, hogy az afrikai harcsa előállítást egy a melegházi növényhajtatásra alapuló innovatív technológiára alapozzák, hogy kell ezt elképzelni? Mennyire automatizált a halelőállítás, mekkora e tevékenység munkaerőigénye?

A technológia alapja a jó minőségű termálvíz, amit egy 1,5 ha-os családi kertészet hasznosít fűtési célra TV paprika termeléséhez. A paprika melegigényes növény, egész éves termesztése elképzelhetetlen fűtés nélkül, ehhez biztosít kizárólagos fűtési lehetősséget a talpunk alól kitermelt megújuló termálenergia. A kertészet által hasznosított termálvíz hőhasznosulási mutatója 65/30, ami azt jelent, hogy a kitermelt víz hőmérséklete 65C°, ami a fűtési kör végére 30C°-ra hűl le. Ennek a már lehűlt víznek az utóhasznosítására láttunk kiváló lehetőséget az afrikai harcsa termelés kapcsán.

A beruházás megvalósítása során számos olyan innovatív megoldást kellet alkalmaznunk, amelyek garantálják a kertészetből érkező változó hőmérsékletű és mennyiségű víz, a halak optimum hőmérsékletéhhez illeszkedését. E műveletnek az alapja egy egyedi PLC (programozható logikai vezérlő) alapú távfelügyeleti vezérlőrendszer.

A rendszer kombinált kivitelének köszönhetően az egyenletes takarmányozást is biztosítja az állományok számára. Így a beépített eszközöknek és vezérélésnek köszönhetően, minimalizálható az egységre vetített munkaerő szükséglet, mely óriási könnyebbséget jelent a napi feladatok ellátásában.

Az előállítást, feldolgozás is kiegészíti. Milyen termékeket állítanak elő és melyek a jelenlegi és lehetséges felvevőpiacok, illetve termékfejlesztésben milyen tervekkel rendelkeznek a jövőt illetően?

Stratégiai kérdés volt, hogy vásárlóinknak ne élőhalat, hanem feldolgozott terméket kínáljunk, értékesítsünk. Úgy ítéltük meg, hogy ezzel jelentően csökken az ágazati kitettségünk. A mai trendek és rohanó világunk, egyre inkább a félkész, valamint a kész konyhai termékek irányába mutatnak, ehhez próbálunk igazodni mi is. A feldolgozás során jelenleg afrikai harcsa nyúzott törzs és afrikai harcsa bőrnélküli filé az, ami értékesítésre kerül, lédig és csomagolt formában egyaránt. A zöldségtermesztés és értékesítés kapcsán már megtanultuk, hogy - a frissesség mindenekelőtt! Ezért a halelőállítás és értékesítés tekintetében is igyekszünk ehhez az ars poetica-hoz igazodni. A megtermelt halaink szálka mentesek, így kiválóan alkalmasak gyermekeink egészséges étkeztetésére is. Célunk között szerepel a termékeink tovább feldolgozása mellett, azon melléktermékek hasznosítása, amik a feldolgozás során keletkeznek, megteremtve ezzel a körforgásos gazdálkodás feltételeit.

A halelőállítás és feldolgozás során többféle értékes melléktermék -halürülék, illetve a feldolgozás kapcsán fel nem használható halrészek - is keletkezik, melyek felhasználása több módon is lehetséges. Terveznek-e ilyet az tevékenységük kapcsán?

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás kialakítása kezdetektől a célunk. Olyan rendszerben kívánunk élelmiszert előállítani, ahol minimalizált a környezeti terhelés, de mindemellett magas minőségű megbízható intenzív termelést valósítsunk meg. Ennek érdekében, a haltermelés során leszűrt szerves anyagot egy telepített bakhátas fűzfa erdő hasznosítja, az elektromos ellátás jelentős részét napelemekkel biztosítjuk. A feldolgozás során keletkező melléktermékek célirányos hasznosítása pedig rövidtávú céljaink között szerepel.

Mennyiben segítette Önöket a finanszírozó bank szerepvállalása és hogy vélekednek az üzemek jövőbeni kilátásairól?

A finanszírozásban a MAHOP támogatások mellé az önerőt bankhitellel biztosítottuk. Finanszírozónak a Takarékbankot választottuk, hiszen majd két évtizedes az együttműködésünk a Takarékbankkal és annak jogelőd szervezeteivel.

Beruházásunkat a COVID -19 járvány ideje alatt kellet megvalósítani, ami számos nehézséget okozott. Ugyanakkor a banki ügyintézést ezek nem érintették, nagyszerű ügyintézőt kaptunk, aki mindig rendelkezésre állt és a pénzügyi műveletek zavartalanul működtek. A projekt szintű ügyek tárgyalásában pedig mindig volt lehetőség magas szintű vezetők elérésére. Ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy a projektjeink befejeződtek, az engedélyezési eljárások lezárultak, mindkét telephely működik, vásárlóink pedig hozzájuthatnak termékeinkhez. 

Szerkesztette: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34