Leáldozóban a magyar sertéságazat? Eluralkodott a pánik a szektorban

Leáldozóban a magyar sertéságazat? Eluralkodott a pánik a szektorban

agrarszektor.hu
Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a hazai sertéságazat kritikus helyzetbe került, a magyar termelők hónapok óta veszteségesek, a szektorban pedig eluralkodott a kilátástalanság. Ám nemcsak Magyarországon rossz a helyzet, hiszen a Kínában megjelent afrikai sertéspestis és a drasztikusan megemelkedett takarmányárak elképesztően összezavarták és felbolygatták a globális és az európai piacot. Olyannyira, hogy a kialakult árak mellett a magyar sertéstenyésztők tömegei gondolkodnak azon, hogy abbahagyják tevékenységüket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mondhatni, hogy a sertéspiac jelenlegi helyzete hazánkban és Európában is katasztrofális. Ez pedig több dolognak is köszönhető, többek között a sertéstelepek hatalmas veszteséggel termelnek, a bérek és a rezsik pedig csak emelkednek. Ezzel együtt az árak is, mely jól megfigyelhető a vágósertés felvásárlási átlagárán is. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen "kinyílt az olló".

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A 2002 és 2020 közötti időszakban jól láthatóan fel-alá ugráltak az árak, a legutóbbi kiugrás 2018-ban volt megfigyelhető: a vágósertés kilogrammonkénti felvásárlási ára 363 forint volt, 2019-ben viszont már 445 forint. A tavalyi évben (előzetes adat alapján) 442 forint volt. Viszonylag stabilnak a 2003 és 2006 közötti időszak mondható, 2007-ben viszont ez a stabilitás megszakadt, hiszen nagyot esett vissza ár. Azóta pedig csakis emelkedés tapasztalható, hol kisebb, hol nagyobb arányban. 

Forrás: MTI

Csak úgy kúsznak felfelé az árak

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 9 százalékkal 21 ezer tonnára csökkent 2021 január-augusztusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Hollandia voltak. Az élősertés-behozatal közel 2 százalékkal csökkent, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal (104 ezer tonnára), értéke csaknem 4 százalékkal nőtt 2021 első nyolc hónapjában a 2020. január-augusztusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. Romániába nem változott, Olaszországba 34 százalékkal, Horvátországba 27 százalékkal csökkent a kivitel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéshúsimport volumene 3 százalékkal kevesebb, 85 ezer tonna volt, értéke 19 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 441 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 októberében, ami 6 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 12 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Ez mentheti meg az ágazatot?

A sertéstartók nagy segítséget kapnak, hiszen az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől. Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?