Leáldozóban a magyar sertéságazat? Eluralkodott a pánik a szektorban

Leáldozóban a magyar sertéságazat? Eluralkodott a pánik a szektorban

agrarszektor.hu
Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a hazai sertéságazat kritikus helyzetbe került, a magyar termelők hónapok óta veszteségesek, a szektorban pedig eluralkodott a kilátástalanság. Ám nemcsak Magyarországon rossz a helyzet, hiszen a Kínában megjelent afrikai sertéspestis és a drasztikusan megemelkedett takarmányárak elképesztően összezavarták és felbolygatták a globális és az európai piacot. Olyannyira, hogy a kialakult árak mellett a magyar sertéstenyésztők tömegei gondolkodnak azon, hogy abbahagyják tevékenységüket.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Mondhatni, hogy a sertéspiac jelenlegi helyzete hazánkban és Európában is katasztrofális. Ez pedig több dolognak is köszönhető, többek között a sertéstelepek hatalmas veszteséggel termelnek, a bérek és a rezsik pedig csak emelkednek. Ezzel együtt az árak is, mely jól megfigyelhető a vágósertés felvásárlási átlagárán is. Ugyanebben az időszakban viszont az átadási árak drasztikusan csökkentek, így veszélyesen "kinyílt az olló".

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A 2002 és 2020 közötti időszakban jól láthatóan fel-alá ugráltak az árak, a legutóbbi kiugrás 2018-ban volt megfigyelhető: a vágósertés kilogrammonkénti felvásárlási ára 363 forint volt, 2019-ben viszont már 445 forint. A tavalyi évben (előzetes adat alapján) 442 forint volt. Viszonylag stabilnak a 2003 és 2006 közötti időszak mondható, 2007-ben viszont ez a stabilitás megszakadt, hiszen nagyot esett vissza ár. Azóta pedig csakis emelkedés tapasztalható, hol kisebb, hol nagyobb arányban. 

Forrás: MTI

Csak úgy kúsznak felfelé az árak

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 9 százalékkal 21 ezer tonnára csökkent 2021 január-augusztusában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Hollandia voltak. Az élősertés-behozatal közel 2 százalékkal csökkent, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10 százalékkal (104 ezer tonnára), értéke csaknem 4 százalékkal nőtt 2021 első nyolc hónapjában a 2020. január-augusztusihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. Romániába nem változott, Olaszországba 34 százalékkal, Horvátországba 27 százalékkal csökkent a kivitel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéshúsimport volumene 3 százalékkal kevesebb, 85 ezer tonna volt, értéke 19 százalékkal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 441 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 októberében, ami 6 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 12 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

Ez mentheti meg az ágazatot?

A sertéstartók nagy segítséget kapnak, hiszen az agrártárca a kamatok és egyéb költségek teljes összegét átvállalja a termelőktől. Már decemberben elérhetővé válik a megnövekedett termelési költségek miatt nehéz helyzetbe került sertéstartóknak kialakított kedvezményes hitelkonstrukció.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?