Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra?

Ömlik a külföldi sertéshús az országba: ezt sózzák rá a magyar vásárlókra?

agrarszektor.hu
A sertéságazat az elmúlt hónapokban válságos időszakot élt át, gondolunk itt például arra, hogy egyre több európai és magyar húsfeldolgozó mondja élő szerződéseiket. Ennek oka a költségek drasztikus növekedése, ami a sertés felvásárlási árának esetében például egy hónapon belüli több mint 50 százalékos volt. A koronavírus sem könnyítette meg a szektor sorsát, egyelőre pedig úgy tűnik, hogy nehéz lesz kilábalni ebből a nem kis gödörből. Emellett jelentős mértékben megugrott az elmúlt 1-2 hónapban a sertéshús külföldről való behozatala, ami szintén hatással van az ágazatra. Az Európai Unióban többlettermelés lépett fel, ebből is fakadt ez a rendkívül alacsony felvásárlási ár. Azt látni, hogy olcsóbban, nyomott áron, tömegével érkezett be az import hús.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A járvány berobbanása az első 1-2 hónapban nem érintette az ágazatot, utána a piaci zavarok a sertéságazatra is kihatással voltak. Logisztikai problémák adódtak, főleg a külföldről érkező vitaminok, aminosavak vonatkozásában. Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója a HelloVidéknek elmondta, hogy a hozzáadott alapanyagokat ebben az időszakban nehezen és drágábban sikerült beszerezni. A sertéságazat legalapvetőbb problémája nem a koronavírus-járványhelyzetből adódott, hanem az afrikai sertéspestis okozta kereskedelmi korlátozásokból, illetve abból, hogy egy elnyúló túltermelési válság kezdődött meg. A probléma főleg a Kínába irányuló export csökkenéséből adódik, emiatt túltermelési válság van Európában. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Nagy a gond a sertéstartóknál

Voltak olyan kiskereskedelmi egységek, akik akciót hirdettek meg a sertéscombra a hatósági áron felül. Sertéstartók alapvetően német tőzsdei árakhoz igazítják a hazai élősertés árát, ez az egyezség alapja. Az élősertés felvásárlási ára a 2021. október előtti időszakban is nagyon alacsonyan volt, az elmúlt 14 hónapban messze önköltség alatt termeltek a sertéstartók. Az elmúlt pár hétben jelentős árnövekedés volt tapasztalható a tőzsdén, így a hazai élősertés felvásárlási árakban is, ami létfontosságú volt. Emellett a takarmányárak változása jelentősen befolyásolja a sertéságazatot, vagyis kell, hogy hatással legyen, mert különben a sertéstartók tönkre mennek. Nagyságrendileg 1 kilogramm élősertés önköltségének 70 százaléka a takarmányköltségből adódik. Az elmúlt időszakban a gabona - tehát a takarmányalapanyag ára jelentős mértékben növekedett, helyenként a duplájára nőtt, sőt még magasabb kötéseket is látunk. Ez a drasztikus emelkedés még nem tapasztalható az élősertés értékesítési árában, mert nem tudták érvényesíteni ezt a költségnövekedést a gazdák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt egy-két hétben komolyabb mértékben növekedett az élősertés felvásárlási ár, reméljük ez már a válságból való kilábalás első jele. Az elmúlt hetekben történt pár változás, mert az európai uniós többlettermelés lecsökkent és ezáltal növekedett az élősertés felvásárlási ára. Gyakorlatilag arról van szó, hogy közel 14 hónapig messze önköltségi ár alatt tudtak élősertést értékesíteni a gazdák. Őszintén bízunk benne, hogy tovább növekedik az ár, mert a jelenlegi rendszer rövid-közép távon sem fenntartható. Sajnos ugyanakkor azt is meg kell jelezni, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt az alapanyagok ára is növekedik, nem látjuk biztosan hol a vége ennek a folyamatnak.  

Sok múlik az ígéreteken

A szakember elmondta, hogy több kiskereskedelmi egység letette a voksát a hazai termékek mellett, ők magyar sertéshúst értékesítenek a boltok polcain. Azonban jelentős mértékben megugrott az elmúlt 1-2 hónapban a sertéshús külföldről való behozatala, ami hatással van a sertéságazatra. Az Európai Unióban többlettermelés lépett fel, ebből is fakadt ez a rendkívül alacsony felvásárlási ár, és úgy látják, hogy olcsóbban, nyomott áron, tömegével érkezett be az import hús. Abban pedig nagyon bíznak, hogy azok a vállalkozások, amelyek vállalásokat tettek a hazai eredetű húsok forgalmazására, azok nem változtatnak a gyakorlatukon és kitartanak az említett vállalásaik mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sertéságazat egyébként az Európai Unióban a lazán szabályozott ágazatok közé tartozik, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy közvetlen támogatás nem adható. A jelenlegi állatjóléti feltételekhez kötődő támogatások is többletköltség finanszírozására, brüsszeli jóváhagyással fizethető ki. Előkészítés alatt van egy 4 milliárd Ft keretösszegű többlettámogatás, szintén az átmeneti támogatási keret terhére, de várhatóan ez a nagyobb sertéstartók számára már nem lesz lehívható.

Hogyan tovább?

Önmagában az állattartást és a sertéságazatot kellene újrapozícionálni az Európai Unióban. A fogyasztói áraknak is a tényleges piaci árakat kellene tükrözzék, amely a sertéstartók számára is hosszú távon fenntartható. A feldolgozóknak érdekeiket kell érvényesíteni a kiskereskedelmi egységek irányában és a fogyasztóknak olyan áron kell megkapniuk a sertéshúst, ami a takarmányárakhoz, a rezsiköltségekhez igazodik  

- mondta Fitos Gábor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy jelenleg épp változás indult el, az élősertés ára emelkedik. Bízok benne, hogy az elmúlt 10-14 hónap tendenciája befejeződik és egy olyan időszak következik, amikor már jövedelmet termel az ágazat. Amennyiben ez a folyamat megfordul, akkor oda fog vezetni, hogy egyre több sertéstartó hagy fel tevékenységével és vagy csődöt jelent, vagy pedig egyszerűen felszámolja állományát és abbahagyja a sertéstartást. Eddig viszont nem szabad eljutni, mindent meg kell tenni azért, hogy a hazai sertéságazat stabil piaci körülmények között működhessen, jövedelmet termeljen és a meghirdetett beruházási keretek felhasználásra kerüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31