Te is észrevetted, hogy eltűntek az fülesbaglyok az országból? Megvan, mi az oka

Te is észrevetted, hogy eltűntek az fülesbaglyok az országból? Megvan, mi az oka

agrarszektor.hu
Idén a megszokottnál jóval kevesebb erdei fülesbagoly választotta telelőhelyül azokat a dél-alföldi településeket, amelyek a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén fekszenek. Néhány városban azért így is több tucatnyi bagoly tölti a nappali órákat a parkok, sétányok örökzöldjein és platánfáin.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén is meghirdette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Magyarországon telelő fülesbaglyok felmérését. A szinkronszámlálást ezúttal is önkéntesek bevonásával bonyolították le, január 28-a és 31-e között, amint arról az Agrárszektor is beszámolt. Ennek során Dévaványán 72, Szeghalmon 18, Gyomaendrődön 41 erdei fülesbaglyot regisztráltak a nappalozó helyeken, döntően örökzöldeken. Réti fülesbaglyot ezúttal nem találtak köztük - írta meg honlapjá a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mivel az erdei fülesbagoly korai fészkelő, így előfordulhat, hogy egyes példányok már január végén, február elején is kimennek a településekről és keresik a fészkelésre alkalmas helyeket. Ezek a baglyok nem építenek saját otthont, hanem más madarak, leginkább szarkák, dolmányos és vetési varjak fészkét foglalják el. A téli időszakban a településeken más bagolyfajok, például gyöngybaglyok, kuvikok, sőt a nagyobb parkokban macskabaglyok is előfordulhatnak.

A nemzeti park tájékoztatása szerint Szabadkígyóson és Gyulán is vannak erdei fülesbaglyok, de az elmúlt évekhez képest jóval kisebb számban. Ennek oka itt is és a Dél-Alföld többi térségében is az, hogy nagyon kevés a táplálékul szolgáló rágcsáló. A szabadkígyósi kastély parkjában a korábbi években 30-40-es egyedszámban teleltek erdei fülesbaglyok, ezen a télen viszont egyet sem láttunk. A kastélypark fenyőfáin ugyanis új kártevők jelentek meg, s emiatt nagyon sok példány ki is száradt. A Gyulai vár-tó körüli fűzfákon mintegy 30-50 példány telel.

A Kis-Sárréten több településen is számon tartanak nagyobb csapatokat: Biharugrán, Körösnagyharsányban, Méhkeréken, Okányban, Sarkadon és Vésztőn is 20-60 közötti létszámban (településenként). Ez a szám alacsonyabb, mint a korábbi években, az ok itt is a táplálékhiány. Az erdei fülesbaglyok itt legtöbbször fenyőkön nappaloznak, de Vésztőn például platánfákon is szívesen tartózkodnak. Csapataikban néha réti fülesbaglyok is elvegyülnek, de idén még egyetlen példányt sem láttak a számlálók. A réti fülesbaglyok általában zsombékosokban pihennek, nappaloznak, a klasszikus mezőgyáni helyeken eddig egyetlen példányt sem figyeltek meg. Mindössze egy Sarkad melletti, tradicionális pihenőhelyen találtak egy réti fülesbaglyot.

A Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti területén a Pusztaközpontban és néhány fasorban is vannak erdei fülesbaglyok. Időnként egy-egy gyöngybagoly is szem elé kerül. A Sóstói Állatartótelepen sok a kuvik, feltehetőleg itt (az állatok és az abraktakarmány miatt) erősebb a rágcsálóállomány is. A nemzeti park megfigyelői Orosháza belterületén is több helyszínen találkoztak telelő példányokkal. A Makói Tájegységhez tartozó településeken viszont meglehetősen kevés erdei fülesbaglyot figyeltek meg. Szentesen is csökkent a telelőállomány a korábbi évekhez képest. A belvárosban 50-70 példány tartózkodik egy viszonylag nyugodt területen, elsősorban örökzöld fákon pihennek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58