Indul a pocokinvázió a földeken: ezt a védekezési módszert ajánlják a gazdáknak

Indul a pocokinvázió a földeken: ezt a védekezési módszert ajánlják a gazdáknak

agrarszektor.hu
Február 15-e fontos dátum a mezőgazdasági termelők számára, hiszen innentől lehet műtrágyát kijuttatni a területekre, már amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval sem borított. Az enyhe időjárásból kifolyólag ezen kritériumok egyike sem áll most fenn, ám ez növényvédelmi szempontból még okozhat nehézségeket. A mezei pockok ugyanis az enyhe időjárásból kifolyólag egész télen aktívak lehettek, ami a későbbi felszaporodásuk szempontjából nem jó hír.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is eléggé enyhe volt az időjárás szinte az egész téli időszakban. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy számottevően gyérítse a kártevők állományát, és a kórokozók elleni védekezésünket se könnyítette meg - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A mezei pockok ebben az enyhe időjárásban már eléggé aktívak - mivel azonban nem alszanak téli álmot - egész télen számolni kellett velük. Szinte bármilyen növényi maradványon megélnek, és nem nagyon válogatnak a növények között. A téli időszakban jól érzik magukat az őszi búza, őszi káposztarepce, illetve a lucerna táblákon. A mezei pockok tevékenysége kapcsán fontos elmondtani, hogy súlyos károsítás esetén a kultúrnövény foltszerűen pusztul. A pockok jelenlétére a folt környékén található járatokból lehet következtetni.

Védekezni ellenük jellemzően agrotechnikai eszközökkel lehet: ilyen például a forgatásos talajműveléssel és a szántás. A forgatásos, illetve a forgatás nélküli talajművelésről megoszlanak a vélemények. Mind a kettőnek megvan maga előnye és hátránya is. Fel kell viszont készülni viszont arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami pedig nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását.

Hogyan lehet még védekezni a mezei pockok ellen?

A forgatásos talajműveléshez hasonlóan a kémiai védekezésre is egyre kevesebb lehetősége lesz a gazdáknak. A szakemberek szerint megoldás lehet a táblákra "T" fák, vagy ülőfák kihelyezése, amely óriási segítség a ragadozó madarak számára, amelyek képesek aktívan gyéríteni a populációt.

Fontos kiemelni azt is, hogy a fenntartható mezőgazdaság szempontjából még inkább előtérbe fognak kerülni az ún. "rezervoár" területek (táblaszegélyek, mezővédő erdősávok) kialakítása. Ez több szempontból is hasznosnak tekinthető, növeli a biodiverzitást, élőhelyet biztosít a különböző hasznos szervezeteknek, mint például segítheti a természetes ellenségek felszaporodását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a területek a kártevők számára is zavartalan élőhelyet biztosíthatnak, ami a mezei pockok esetében akár csökkentheti a kultúrnövényekben történő károkozásukat és ezáltal a gazdasági károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?