Indul a pocokinvázió a földeken: ezt a védekezési módszert ajánlják a gazdáknak

Indul a pocokinvázió a földeken: ezt a védekezési módszert ajánlják a gazdáknak

agrarszektor.hu
Február 15-e fontos dátum a mezőgazdasági termelők számára, hiszen innentől lehet műtrágyát kijuttatni a területekre, már amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval sem borított. Az enyhe időjárásból kifolyólag ezen kritériumok egyike sem áll most fenn, ám ez növényvédelmi szempontból még okozhat nehézségeket. A mezei pockok ugyanis az enyhe időjárásból kifolyólag egész télen aktívak lehettek, ami a későbbi felszaporodásuk szempontjából nem jó hír.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is eléggé enyhe volt az időjárás szinte az egész téli időszakban. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy számottevően gyérítse a kártevők állományát, és a kórokozók elleni védekezésünket se könnyítette meg - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A mezei pockok ebben az enyhe időjárásban már eléggé aktívak - mivel azonban nem alszanak téli álmot - egész télen számolni kellett velük. Szinte bármilyen növényi maradványon megélnek, és nem nagyon válogatnak a növények között. A téli időszakban jól érzik magukat az őszi búza, őszi káposztarepce, illetve a lucerna táblákon. A mezei pockok tevékenysége kapcsán fontos elmondtani, hogy súlyos károsítás esetén a kultúrnövény foltszerűen pusztul. A pockok jelenlétére a folt környékén található járatokból lehet következtetni.

Védekezni ellenük jellemzően agrotechnikai eszközökkel lehet: ilyen például a forgatásos talajműveléssel és a szántás. A forgatásos, illetve a forgatás nélküli talajművelésről megoszlanak a vélemények. Mind a kettőnek megvan maga előnye és hátránya is. Fel kell viszont készülni viszont arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami pedig nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását.

Hogyan lehet még védekezni a mezei pockok ellen?

A forgatásos talajműveléshez hasonlóan a kémiai védekezésre is egyre kevesebb lehetősége lesz a gazdáknak. A szakemberek szerint megoldás lehet a táblákra "T" fák, vagy ülőfák kihelyezése, amely óriási segítség a ragadozó madarak számára, amelyek képesek aktívan gyéríteni a populációt.

Fontos kiemelni azt is, hogy a fenntartható mezőgazdaság szempontjából még inkább előtérbe fognak kerülni az ún. "rezervoár" területek (táblaszegélyek, mezővédő erdősávok) kialakítása. Ez több szempontból is hasznosnak tekinthető, növeli a biodiverzitást, élőhelyet biztosít a különböző hasznos szervezeteknek, mint például segítheti a természetes ellenségek felszaporodását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a területek a kártevők számára is zavartalan élőhelyet biztosíthatnak, ami a mezei pockok esetében akár csökkentheti a kultúrnövényekben történő károkozásukat és ezáltal a gazdasági károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?