2023. március 27. hétfő Hajnalka

Indul a pocokinvázió a földeken: ezt a védekezési módszert ajánlják a gazdáknak

agrarszektor.hu
Február 15-e fontos dátum a mezőgazdasági termelők számára, hiszen innentől lehet műtrágyát kijuttatni a területekre, már amennyiben a talaj nem fagyott, vízzel nem telített, és összefüggő hótakaróval sem borított. Az enyhe időjárásból kifolyólag ezen kritériumok egyike sem áll most fenn, ám ez növényvédelmi szempontból még okozhat nehézségeket. A mezei pockok ugyanis az enyhe időjárásból kifolyólag egész télen aktívak lehettek, ami a későbbi felszaporodásuk szempontjából nem jó hír.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is eléggé enyhe volt az időjárás szinte az egész téli időszakban. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy számottevően gyérítse a kártevők állományát, és a kórokozók elleni védekezésünket se könnyítette meg - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A mezei pockok ebben az enyhe időjárásban már eléggé aktívak - mivel azonban nem alszanak téli álmot - egész télen számolni kellett velük. Szinte bármilyen növényi maradványon megélnek, és nem nagyon válogatnak a növények között. A téli időszakban jól érzik magukat az őszi búza, őszi káposztarepce, illetve a lucerna táblákon. A mezei pockok tevékenysége kapcsán fontos elmondtani, hogy súlyos károsítás esetén a kultúrnövény foltszerűen pusztul. A pockok jelenlétére a folt környékén található járatokból lehet következtetni.

Védekezni ellenük jellemzően agrotechnikai eszközökkel lehet: ilyen például a forgatásos talajműveléssel és a szántás. A forgatásos, illetve a forgatás nélküli talajművelésről megoszlanak a vélemények. Mind a kettőnek megvan maga előnye és hátránya is. Fel kell viszont készülni viszont arra, hogy belátható időszakon belül előtérbe fog kerülni a forgatás nélküli talajművelés, ami pedig nem fogja megkönnyíteni a mezei pocok populációk kordában tartását.

Hogyan lehet még védekezni a mezei pockok ellen?

A forgatásos talajműveléshez hasonlóan a kémiai védekezésre is egyre kevesebb lehetősége lesz a gazdáknak. A szakemberek szerint megoldás lehet a táblákra "T" fák, vagy ülőfák kihelyezése, amely óriási segítség a ragadozó madarak számára, amelyek képesek aktívan gyéríteni a populációt.

Fontos kiemelni azt is, hogy a fenntartható mezőgazdaság szempontjából még inkább előtérbe fognak kerülni az ún. "rezervoár" területek (táblaszegélyek, mezővédő erdősávok) kialakítása. Ez több szempontból is hasznosnak tekinthető, növeli a biodiverzitást, élőhelyet biztosít a különböző hasznos szervezeteknek, mint például segítheti a természetes ellenségek felszaporodását, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ezek a területek a kártevők számára is zavartalan élőhelyet biztosíthatnak, ami a mezei pockok esetében akár csökkentheti a kultúrnövényekben történő károkozásukat és ezáltal a gazdasági károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?