Horgászok, figyelem! Szigorú szabályok léptek életbe márciustól

agrarszektor.hu
Március 1-jén országszerte életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma (a csukáé pedig már február 1-je óta tart). A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) felhívta a figyelmet, hogy a Balatonnál azonban nemcsak megtartani tilos ezeket a fajokat, hanem rájuk horgászni is.

Március 1. - április 30. közötti időben csalihalat, halszeletet, műcsalit, bármely horgászhelyen (parton, stégen, vízi járművön, vízben állva stb.) tartani, azzal horgászni, továbbá süllőt, balint, csukát, kősüllőt és sügért megtartani TILOS - írja a pecaverzum.hu. (A kukoricát vagy egyéb magvakat, pelleteket utánzó gumi/szilikon/hungarocell csalikat e horgászrendi pont esetében nem tekintjük műcsalinak, tehát használatuk békés halak horgászatához engedélyezett.) -  olvasható a Balatoni Horgászrend 31. pontjában.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A 32. pontban olvasható, úgynevezett "áprilisi csónakos tilalom" szövege jelentősen változott. Ahogy az északi parton korábban is létezett egy 50 méteres part menti sáv, ahol kizárólag nappal és kizárólag békés halakra szabadott horgászni, az idei évtől a déli parton is lehetőség lesz erre, ám itt a sekélyebb víz miatt a parttól legfeljebb 300 méterre. A változás gyakorlatilag véglegesíti a koronavírus-járvány kapcsán az elmúlt két áprilisban eszközölt eseti feloldásokat. A portál kéri a horgászokat, hogy akik ezen területekről indulnak áprilisban horgászni vízi járművükkel, a lehetőségekhez képest minél rövidebb úton és idő alatt hajózzanak ki a tiltott zónából, majd azon kívül kezdjék meg horgászatukat.

Megjegyzik, hogy a 33. pontban leírt úgynevezett "tavaszi csatornás tilalom" jelentősen enyhült. E szerint április 15. és június 15. között már csak a Keleti-bozót-csatornán az M7 autópálya hídtól délre eső (azaz felső) szakaszon lesz általános horgászati tilalom. Az említett híd és a Balaton között, valamint a Nyugati-övcsatorna teljes szakaszán korlátozás nélkül szabad majd horgászni, a ponty és a harcsa fajlagos tilalmi idejét azonban idén is be kell tartani, a tilalmi idők alatt ezekre a fajokra a célzott horgászat is tilos. (ponty: május 2. - május 31., harcsa: május 2. - június 15.). Azt is nyomatékosított a BHNp Zrt., hogy a sárga bójákkal körülhatárolt négyszög alakú részek kíméleti területeknek számítanak a Balatonon, ahol tilos horgászni vagy áthajózni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?