Veszedelmes kártevő pusztít a magyar vizekben: vészesen fogynak a halállományok

Veszedelmes kártevő pusztít a magyar vizekben: vészesen fogynak a halállományok

agrarszektor.hu
Sok őshonos, hazai halfajt veszélyeztet a klímaváltozás, és a védett halállományt emellett a kormoránok is mértéktelenül pusztítják. Klímaváltozás ide vagy oda, a több mint 2200 nyilvántartott magyarországi halgazdálkodási vízterület és a vízegyenleg szempontjából még mindig jól áll az ország. A beavatkozásoknak köszönhetően nagyon sok olyan vízi élettér áll rendelkezésre, amely a biodiverzitást tudja támogatni. Ennek az egyensúlynak a fenntartása azonban folyamatos munkát és áldozatokat igényel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A halak egyfajta indikátorok a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója, Dérer István szerint, mivel abban a vízben, amelyben nincs hal, "nagy bajok vannak". Korunk egyik legnagyobb vízgazdálkodási problémájára azonban a Velencei-tó kiszáradása. Végigélték, hogy mit jelent a gyakorlatban a halhiány, a legfontosabb helyre tehát a vízmegtartást tenné. Jelen pillanatban sokkal több víz távozik az országból, mint amennyinek kéne, tartalékolni kell, mert a hosszú, száraz periódusok ezt megkövetelik. Nem mellékesen az öntözési igény is további vízfelhasználást fog generálni. Ha pedig vizeket tartanak meg és üzemeltetnek élőhelyként, akkor olyan körülményeket kell teremteni a halaknak és egyéb állatoknak, hogy önfenntartó módon tudjanak élni, szaporodni - írja az Infostart.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt is elmondta, hogy sok halfaj van, amelyet a kipusztulás veszélye fenyeget, illetve a helyükre nem őshonos, invazív fajok kerülnek. Bár elsőre nem is gondolnánk, de a kormoránok károkozása igen komoly, hiszen mértéktelen módon tűnnek el a halak, annyit fogyasztanak - ez pedig azonnali és központi beavatkozást igényel. Sokan nincsenek vele tisztában, de a kormorán, ami északról jön időszakosan, több halat fogyaszt, mint a horgászok éves összfogása. A halastavaknak óriási szerepük van (nem csak gazdaságilag), hiszen egy élő, virágzó felület, és túl azon, hogy sokszínű élővilágot tart fenn a madaraktól egészen az alsóbb rendű élőlényekig, a helyi környéknek turisztikai kapcsolódása, rekreációs bázisa is. Dérer István kiemelte, mivel a hal egészséges, könnyen emészthető és hasznos táplálék, "meg kell tanulnunk a halat fel is dolgozni", mert még mindig alacsony mértékű a halfogyasztás Magyarországon. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?