Ennek nagyon rossz vége lehet: drasztikus lépésre készülnek a magyar gazdák

Ennek nagyon rossz vége lehet: drasztikus lépésre készülnek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb problémát jelent a hazai tógazdaságokban az elhúzódó csapadékszegény, meleg időjárás. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) ezért arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy sok haltermelő kénytelen már most lehalászni a halállományt. Egy átlagos évben erre egyébként novemberben került volna sor.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A gyors párolgás és a vízfolyások kiszáradása következtében rohamosan apadnak a halastavaink. A legnagyobb gond a völgyzárógátas halastavaknál van, hiszen ezeket már a télen lehullott kevés csapadékból sem sikerült üzemi vízszintre tölteni tavaszig. A novemberre tervezett halászat helyett sok helyen a gazdák kénytelenek már most lehalászni a halállományt, a térdig érő vízben oxigénhiány és a halfogyasztó madarak is fenyegetik a kihelyezett halakat.

Már tavaly is nehéz helyzetbe kerültek a haltermelők az aszályos időjárás miatt, az legfrissebb adatai alapján 2021-ben 2,5%-al csökkent az üzemelő halastavak területe Magyarországon, tavaly a Dunántúlon 15%-al kevesebb halat tudtak lehalászni a völgyzárógátas halastavakból. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az ukrán-orosz konfliktus hatására gyors ütemben növekedik az elektromos áram, a gázolaj és a takarmányok ára, ami a vízhiánnyal társulva kilátástalan helyzetbe hozza a hazai haltermelőket.

(A cikkben szereplő képek forrása: MA-HAL)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?