Súlyos döntést hozott Nagy István: óriási változásokra készülhetnek a vadászok

Súlyos döntést hozott Nagy István: óriási változásokra készülhetnek a vadászok

agrarszektor.hu
Megváltozott az európai hódok természetvédelmi státusza Magyarországon. Egy új agrárminiszteri rendelet értelmében ugyanis ezek az emlősök az év bizonyos szakában a mező- és erdőgazdálkodási termelés biztosítása, valamint a vízkárok megelőzése érdekéből vadászhatók lettek, így nemcsak elriasztásuk, de kilövésük, állományuk gyérítése, szabályozása is engedélyezhetővé vált.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Megváltozott az európai, avagy közönséges hód eurázsiai hóddal(Castor fiber) státusza Magyarországon: az állattal kapcsolatban új rendelkezések jelentek meg a Magyar Közlöny 128. számában - írta meg a 444.hu a Vadászerdő Blog értesülései alapján. Az Agrárminiszter új rendelete (20/2022. (VII. 29.) AM rendelet) értelmében "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. A rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni. A hódok vadászata során ólomsörét használata tilos. Arról is döntöttek, hogy a hódgátakat el lehet bontani, de csak a a természetvédelmi hatóság engedélyével.

Mint ismeretes, a hódok egyre nagyobb károkat okoznak, nemcsak vízügynek, de a halágazatnak, az agrárgazdálkodóknak, sőt települések önkormányzatainak is egyre gyakrabban gyűlik meg a baja ezekkel a rágcsálókkal. A Magyarországon eredetileg őshonos, majd közel száz évre kipusztított, végül sikeresen visszatelepített állatok ugyanis olyan mértékben elterjedtek, hogy egyre többször kerülnek konfliktusba az emberrel, és évente akár 100-200 milliós károkat okozhatnak, ahogy arról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?