Korlátozás lépett életbe több magyar erdőben: erről minden túrázónak tudnia kell

Korlátozás lépett életbe több magyar erdőben: erről minden túrázónak tudnia kell

agrarszektor.hu
A szarvasbőgés idejére a vadak nyugalmának megőrzése érdekében az esti és éjszakai órákban részleges erdőlátogatási korlátozás lépett érvénybe a Mecsek erdeiben. A Mecsekerdő Zrt. arra kéri a turistákat, hogy szeptember végéig reggel 9 órától délután 16 óráig látogassák az érintett területeket, és ekkor is maradjanak a kijelölt útvonalakon. Mivel a párzási időszakban a szarvasok veszélyérzete alacsonyabb, így a gépjárművekkel közlekedőknek is fokozott figyelemmel kell lenniük az úttestre esetlegesen kiszaladó állatok miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Rendszerint augusztus végén, szeptember elején veszi kezdetét a gímszarvas nász, azaz szarvasbőgés. Jellemzően az ország nyugati, déli részein indul el ez az időszak, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul - olvasható az Időkép.hu oldalán. A gímszarvas nász idejére a Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig minden nap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, ezért kérik, hogy ebben az időszakban csak napközben reggel 9 és délután 4 óra között látogassák a felsorolt területeket:

  • a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterületet,
  • a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületet,
  • az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek) vadászterületét,
  • valamint a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületeit.

A szakemberek a Bakony területén szintén arra kérik a túrázókat, hogy nappal 9 és 16 óra között látogassák az erdőket, és kizárólag a kijelölt útvonalakon maradjanak - írta meg a Keszthelyi TV. Az erdős, ligetes, bokros tájakon, valamint a környező utakon különösen fontos az elővigyázatosság a gímszarvas nász idején. Ekkor ugyanis a szarvasok jóval izgatottabbak, aktívabbak, és a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra. Tetemes méretük miatt mind a járműben, mind az utasokban súlyosabb kárt, sérülést okozhat egy esetleges ütközés. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ilyen esetben a 112-es számon kell segítséget kérni, és nem szabad hozzányúlni az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat. Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, és lassítani, ha vadat lát az ember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?