Falánk kártevők lepték el a Balatont: mindent elpusztítanak, amit látnak

Falánk kártevők lepték el a Balatont: mindent elpusztítanak, amit látnak

agrarszektor.hu
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a balatoni horgászok segítségét kéri, ugyanis szeretnék feltérképezni a tó fekete törpeharcsa állományát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felmérést készít a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a tóban élő fekete törpeharcsa állomány nagyságát illetően. Az intézet az állomány méretének megismeréséhez a balatoni horgászoktól is segítséget kért - írta meg az Időkép.hu. Mint ismeretes, a fekete törpeharcsa eredetileg Észak-Amerika középső és keleti részén fordult elő, Európába a törpeharcsával együtt került be. 1980-ban érkezett meg Olaszországból a dinnyési tógazdaságba és 1981-ben Szarvason növekedési kísérleteket végeztek vele, ám a hal megszökött a telepről és kikerült a természetes vizekbe. Ezt követően gyorsan elterjedt a folyók lassúbb szakaszain, valamint több hazai tóban is előfordul önfenntartó állománya. 

A fekete törpeharcsa mindenevő falánk hal: gyakorlatilag mindent felfal, ami számára ehető a magoktól és rovaroktól kezdve a döglött vagy élő halakig, rákokig, illetve a többi hal ikráját is. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is., gyorsan szaporodik, ezért is kellene megfékezni a jelenlétét a tóban. A kutatóintézet kérdőívét ezen a linken lehet elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?