Falánk kártevők lepték el a Balatont: mindent elpusztítanak, amit látnak

Falánk kártevők lepték el a Balatont: mindent elpusztítanak, amit látnak

agrarszektor.hu
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a balatoni horgászok segítségét kéri, ugyanis szeretnék feltérképezni a tó fekete törpeharcsa állományát.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Felmérést készít a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a tóban élő fekete törpeharcsa állomány nagyságát illetően. Az intézet az állomány méretének megismeréséhez a balatoni horgászoktól is segítséget kért - írta meg az Időkép.hu. Mint ismeretes, a fekete törpeharcsa eredetileg Észak-Amerika középső és keleti részén fordult elő, Európába a törpeharcsával együtt került be. 1980-ban érkezett meg Olaszországból a dinnyési tógazdaságba és 1981-ben Szarvason növekedési kísérleteket végeztek vele, ám a hal megszökött a telepről és kikerült a természetes vizekbe. Ezt követően gyorsan elterjedt a folyók lassúbb szakaszain, valamint több hazai tóban is előfordul önfenntartó állománya. 

A fekete törpeharcsa mindenevő falánk hal: gyakorlatilag mindent felfal, ami számára ehető a magoktól és rovaroktól kezdve a döglött vagy élő halakig, rákokig, illetve a többi hal ikráját is. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is., gyorsan szaporodik, ezért is kellene megfékezni a jelenlétét a tóban. A kutatóintézet kérdőívét ezen a linken lehet elérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?