Óriási pofont kaptak ezek a magyar méhészek: nem túl biztató a helyzet

Óriási pofont kaptak ezek a magyar méhészek: nem túl biztató a helyzet

MTI
A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani - mondta az MTI-nek a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke. Haász Ferenc elmondta, repce és akácméz "még csak-csak lett", de az olajretek, a hárs és a Békés megyében a leginkább jellemző napraforgó az aszály miatt szinte semmi mézet nem adott; így vegyes mézet sem sikerült itt előállítani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aki nem vándoroltatja a méheket, méhcsaládonként jellemzően 35-40 kilogramm mézet tud pergetni; aki utaztat, az 65-70 kilogrammot. Idén ennek körülbelül a felét sikerült elérni, főként az járt rosszul, aki nem vándorolt - közölte. Haász Ferenc elmondta, tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy mintegy hat hete nincs felvásárlás a nagybani piacon. Ennek okát egyrészt az Ukrajnából vámmentesen, nagy mennyiségben az unióba érkezett mézben látja, ami túlkínálatot okozott. Másrészt a felvásárlók is óvatosabbak, nem mernek nagy mennyiséget beszerezni a jelenlegi helyzetben egyre inkább luxuscikknek számító termékből - vélekedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hangsúlyozta, a méz hordóban hosszú ideig eltartható, viszont bekristályosodik, az egyre növekvő gázárak miatt túl drágává válhat az, hogy melegítéssel ismét folyóssá tegyék. Egy kamionnyi méz esetén ez többmillió forint nagyságrendű plusz költség lehet - közölte. A közeledő karácsonyi időszak szerinte maximum a piaci és a háztáji értékesítést pezsdítheti némileg fel, ám az a forgalom mindössze 25 százalékát teszi ki. A nagybani piacokon a mézminősítéssel már el kellett volna indulnia a folyamatnak, de ennek nincs semmi jele - mondta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mézhiányra a szakember ugyanakkor nem számít, mint mondta, az "ország idén kétarcúvá vált", a Dunántúlon jó évet zárnak a méhészek. Az energiaárak emelkedése a méhészeknél a szállítási, utaztatási költségben jelentkezik; illetve a nyersanyagárak - főként a cukor - drágulása a méhek őszi etetését, az élelempótlás költségét emelheti meg. Ez a hatás jövőre jelentkezik majd, ahogyan azt is akkor látják, ha a nem megfelelő tápanyagpótlás miatt elpusztulnak a méhek - közölte Haász Ferenc. Békés megyében jelenleg 1200 méhész és mintegy 65-70 ezer méhcsalád van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?