Nagy változás jöhet a takarmányozásban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

Nagy változás jöhet a takarmányozásban: erre jobb, ha minden gazda felkészül

agrarszektor.hu
A Copa-Cogeca az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoporttal indított kampányának keretében újabb kommunikációs anyagot tett közzé, melyben a szigorú szabályozási keretrendszer  szerint működő, a takarmányozás-tudományi ismeretekre és korszerű takarmányfeldolgozási technológiákra alapozott keveréktakarmány gyártás gazdasági, állatjóléti, állat- és humánegészségügyi jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A keveréktakarmány gyártás olyan takarmánygyártási eljárás, amely a takarmányok biztonságos, kiegyensúlyozott adagjának összeállításán alapul, mely mögött modern takarmányozás tudományi ismeretek és fejlett takarmányfeldolgozási technológia áll. A takarmányformulázók a humán táplálkozástudományi ismereteket meghaladó, mélyreható tudományos szakértelemmel rendelkeznek az állati takarmányozás területén - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A keveréktakarmány gyártók fő célja, hogy a rendelkezésre álló biztonságos és gazdaságosság szempontjából is kedvező erőforrások leghatékonyabb felhasználásával olyan kiegyensúlyozott takarmányt állítsanak elő, amely teljes mértékben kielégíti a haszonállatok élettani igényeit és támogatja azokat teljesítményük maximalizálásában, ezáltal lehetővé téve a hatékony, biztonságos és gazdaságilag is életképes állattenyésztés feltételeinek megteremtését.

A keveréktakarmány teljes értékű, önállóan, de kiegészítő takarmányként is alkalmazható a gazdaságban rendelkezésre álló takarmány-alapanyagokhoz keverve. Az optimális tápanyagösszetételű takarmány-keverék összeállításának hátterét a takarmányozás tudomány adja, amely tudományos ismeretek segítségével a haszonállatok számára az összes alapvető tápanyagot, például fehérjét, esszenciális aminosavakat, energiát, rostot, nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosítani tudjuk, kielégítve ezáltal az optimális teljesítményhez és a kedvező állategészségügyi állapot fenntartásához szükséges takarmányozási igényeket.

Az állatok kedvező egészségi állapotának és jólétének előfeltétele, hogy az állat olyan takarmányt kapjon, amely tartalmazza az állati szervezet számára szükséges összes makro- és mikrotápanyagot. A keveréktakarmányokat elsősorban tehát erre tervezték. A kiegyensúlyozatlan takarmányozás ugyanis kedvezőtlenül befolyásolhatja az állat teljesítményét, a súlyos tápanyag egyensúlyhiány pedig akár az állat egészségét és jólétét is veszélyeztetheti. A tápanyag fölösleg és -veszteség elkerülése azonban az erőforrás-hatékonyságot jelentősen javítja, továbbá a környezeti kibocsátások ellenőrzése szempontjából is fontos.

A takarmányozástudomány területén korábban a legfontosabb paramétereknek a fehérjék, a zsírok és rostok nyersfehérje-tartalmát tekintették, erre alapultak a kutatások. Napjainkban az állatok tápanyag szükségleteinek mutatói az emészthető aminosavakon, az ásványi anyagok biológiai hozzáférhetőségén, az olyan ”mikro-összetevőkön”, mint például az enzimek és a bélflóra stabilizátorok, valamint az emészthetőséget és a felszívódást gátló, vagy annak hatékonyságát rontó tényezők azonosításán és semlegesítésén alapulnak. Az innovatív készítményeknek további, humánegészségügyi szempontból kiemelendő kedvező tulajdonsága, hogy csökkenti az állattenyésztőknek a takarmány porzási potenciáljából adódó finom részecskék általi kitettségét.

Elmondható továbbá, hogy az előállított keveréktakarmányt összetétel tekintetében a haszonállatok életszakaszához is igazítják, mivel például az elválasztás előtti, az elválasztás utáni vagy az ellés utáni periódusokban az állatok különleges tápanyagösszetételt igényelnek. A keveréktakarmány-gyártók által az állattenyésztők számára nyújtott további szolgáltatások közé tartozik a stressz faktoroknak kitett haszonállatoknak szánt speciális diétás takarmányok biztosítása vagy épp a beteg állatok esetében gyógyszeres takarmányok előállítása, amelyek használatát azonban csak és kizárólag szakképzett állatorvos írhatja elő.

A keverék takarmányok előállítása, az alkalmazott előkészítési és feldolgozási technológiák ma már túlmutatnak a takarmány-összetevők egyszerű őrlésén és keverésén. Az évek során a nagy technológiai teljesítményű és "intelligens", nagy teherbírású ipari berendezésekbe való beruházás lehetővé tette a takarmánygyártók számára, hogy jól meghatározott célokkal, specifikus folyamatokat hajtsanak végre. Az őrlés, pelletálás, kondicionálás, bevonat és bendővédelem min-mind hatással van az állatok teljesítményére, egészségére, jólétére, a környezetre és a termék minőségére egyaránt. A takarmányozással kapcsolatos ismeretek folyamatos fejlesztése érdekében a keveréktakarmány-gyártók folyamatosan kutatásokba és innovatív technológiákba fektetnek be, annak érdekében, hogy megtalálják a leginkább fenntartható alternatívákat.

Akár keverék, akár más takarmányról van szó, az elsődleges szempont az, hogy a takarmány ne okozzon állategészségügyi és/vagy állatjóléti problémákat, továbbá, hogy a takarmány humánegészségügyi vonatkozásban is biztonságos legyen. Elmondható továbbá, hogy a keveréktakarmány-gyártók a fejlett takarmányozás tudomány által kínált összes ismeretet felhasználják annak érdekében, hogy olyan takarmányt állítsanak össze, amely megfelel az állattenyésztő egészségügyi gazdálkodási stratégiájának, illetőleg amely javítja az állatok egészségi állapotát, és segít megelőzni az állatorvosi kezelések szükségességét.

A kérődző állatok, különösen az intenzív tejelő szarvasmarhák takarmányának előállítása során a keveréktakarmány-gyártók gyakran biztosítanak úgynevezett "power feed" koncentrátumot, melynek a célja az, hogy kompenzálja az alap takarmányok nem optimális tápanyagszintjét, különösen a téli időszakban és a legintenzívebb termelési szakaszokban. Hangsúlyozni szűkséges azonban, hogy ezen koncentrátumokat semmiképpen sem azért állítják elő és alkalmazzák, hogy az állat teljesítményét a teljesítőképességén túlra kényszerítsék. Összefoglalóan elmondható, hogy az európai keveréktakarmány-gyártóknak szigorú és bonyolult szabályozási keretrendszert kell betartaniuk, amely biztosítja, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő takarmányok mind az állatok, mind pedig közvetve az emberek által fogyasztott állati eredetű termékek tekintetében biztonságosak és nyomonkövethetőek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?