Ez ijesztő: nagy a baj, nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

Ez ijesztő: nagy a baj, nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

agrarszektor.hu
Jaguársügért fogtak a Zala-folyóból, ami újabb figyelmeztetést jelent, a folyó ugyanis összeköttetésben van a Balatonnal. A hévízi lefolyóban már évek óta akvaristák által kihelyezett trópusi, egzotikus, inváziósnak számító halak vették át az uralmat, és habár a színes, látványos állatok otthon, egy akváriumban jól mutatnak, a hazai vizekben komoly pusztítást okozhatnak. Néhány külföldről behozott halfaj már veszélyezteti a természetes élővilágot”

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Különleges trópusi halak viszik már a prímet a Hévízi-termáltóban, amelyek hiába mutatnak jól, mégis hatalmas károkat okoznak a vízben - írja a Pecaverzum az RTL Fókusz című műsora alapján. A hévízi termáltó kivezető csatornája télen sem fagy be, így kedvező életfeltételeket biztosít azon trópusi halaknak, amelyek télen elpusztulnának a hideg vizű, magyar folyókban. 

Vannak bizony olyan akváriumi haltenyésztők, akik szándékosan helyeznek ki bizonyos fajokat annak érdekében, hogy a természetes vízben költségmentesen fel tudják őket nevelni, majd jelentős haszonnal értékesíteni

- nyilatkozta Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének vezetője. Az utóbbi években a trópusi példányok (mint például a citrom- vagy jaguársügér) teljesen átvették az uralmat a kifolyóban, és vízterület ökoszisztémáját átalakították. A kutatók szerint a legtöbb problémát okozó amurgéb faj Ázsiából egy felelőtlenül ellenőrzött halszállítmánnyal került a magyar folyókba, és az évek során olyan hibrid szaporodási rendszerrel alkalmazkodott a környezetéhez, amivel az őshonos fajok teljes területét, kiváltképp az Év Halának választott lápi pócot veszélyezteti. 

Egy-két jaguársügér-előfordulás már a Zalában datálható. Horgászoknak sikerült megfogni, tehát valaki vagy oda direktbe beengedte, vagy valamilyen módon megtalálta az az egyed az átszökésnek a lehetőségét

- mondta Weiperth András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Mate) Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa. Ez pedig azt jelenti, hogy akár egyszer a Balatont is elérhetik ezek az inváziós fajok. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?