Őrület: ezt biztosan nem tudtad ezekről a magyar vizekben élő halakról

Őrület: ezt biztosan nem tudtad ezekről a magyar vizekben élő halakról

MTI
Melyik faj viselheti 2024-ben az "Év hala" címet? Ezt azok döntik el, akik 2023. december 31-én déli 12 óráig leadják szavazatukat a Magyar Haltani Társaság honlapján. A Haltani Társaság minden halak iránt érdeklődő személy véleményét szívesen fogadja, de egy helyről csak egyetlen szavazatot rögzít a rendszer.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A választás egyik jelöltje a hajdani mocsárvilág tömeghala, a napjainkban még többfelé megtalálható, de állománynagyság tekintetében már rendkívüli mértékben visszaszorult RÉTICSÍK. Egykori jelentőségét jól mutatja, hogy a 19. században még egy foglalkozás, a csíkászat is a nevét viselte. Ma már féltett és védett halunk, természetvédelmi értéke példányonként 10 000 Ft.

A másik választható faj a Balaton híres hala, a GARDA, melynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté. Népszerűségének köszönhetően egy sokak által látogatott tihanyi rendezvény, a Garda Fesztivál vagy rövidebben Gardália is viseli ennek a különös és szép halunknak a nevét.

Harmadik jelöltünk a közepes és nagyobb folyóvizekben otthonos, de a kissé áramló vizekben másutt is előforduló LAPOSKESZEG. Jellegzetessége a kissé nyújtottabb testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó. No meg az, hogy oldalról erősen lapított, aminek köszönhetően könnyű ropogósra sütni, az íze pedig kiváló.

A címlapkép csak illusztráció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?