Itt az ősz, behúzódnak a kártevők is

Itt az ősz, behúzódnak a kártevők is

agrarszektor.hu
A ősz közeledtével rengeteg háztartásban megjelennek a különböző bogarak, rovarok. A problémát csak tetőzi, hogy a konyhákban található összes élelmiszerbe képesek megtelepedni, sőt a lárváik is ezeken a helyeken fejlődnek ki. A Hellóvidék összeállítása kitér a legfontosabb kártevőkre és segíthet néhány tanáccsal, amelyekkel eltüntethetjük a nem kívánt látogatókat a lakásból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legyek

A legyeket különösen az olyan ételek vonzzák, amelyek bármilyen szagot árasztanak, ezek közül a gyümölcsök és zöldségek jelentik az egyik fő célpontot.

Azok a legyek, amelyek az egész szemetet és hulladékot bejárják, mielőtt továbbállnának, átviszik az összes durva bakteriális kórokozót a friss élelmiszerbe. A leggyakrabban előforduló betegségek közé tartozik a szalmonella, az E. coli - szóval nem meglepő, ha ételmérgezés-szerű tüneteket tapasztalunk egy légyinvázió után.

Aszalványmolyok

A nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd. Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. A hernyó a kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél.

A lárvák lehetnek az élelmiszerekben és a csomagolás réseiben is, kutassuk át a gabonaalapú termékeket, hiszen ezek a molyok kedvenc csemegéi. Sajnos ezután nincs más megoldás, ki kell dobni az összes érintett ételt, majd át kell törölnöd mindent hígítatlan ecettel - ez fogja megölni a lárvákat.

Ha mindent kidobtunk, jöhet a porszívózás, hiszen a sarkokban, a szekrények tetején és minden apró zugban meghúzódhatnak a moly lárvái.

Muslicák

Gyakori probléma, hogy muslicák jelennek meg a gyümölcsök és zöldségek között. A muslicákat még jobban vonzzák a túlérett és büdös gyümölcsök, mint a házilegyeket. Ezek mindent kedvelnek, ami erjesztett, legyen az folyékony vagy szilárd. Kedvenceik közé tartozik a túlérett gyümölcs, zöldség, a levéltetvek mézharmata, a lefolyók és még a maradék alkohol is.

Mivel a muslicák rövid életük során naponta több száz tojást is lerakhatnak, előfordulhat, hogy a fertőzés még azelőtt megtörténhet, mielőtt észrevennénk. Ezért is fontos, hogy a rothadt vagy túlérett gyümölcsöt és zöldséget mihamarabb dobjuk ki.

Zsizsik

Hivatalos nevén gabonazsuzsok, a gabonaszállítmányokkal széthurcolták, és ma már világszerte elterjedt. Olykor tömegesen megjelenik, főleg nedves környezetben okoz jelentős kárt. A zsizsik bármilyen száraz élelmiszerrel az otthonunkba kerülhet, főként gabonafélékben bújik meg, legyen szó lisztről, rizsről, száraztésztáról, de fűszerben, olajos magvakban, hüvelyesekben, sőt, akár még csokoládéban is előfordulhat. A zacskós csomagolásban könnyen észrevehetjük a lárvákat, a papírcsomagolású élelmiszereknél pedig arra kell figyelni, hogy ne legyen sérült a borítás.

Hangyák

A hangyák azért élnek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, és bármilyen morzsa vagy táplálékrészecske, amit találnak, kielégítő.

Ha bármilyen repedés vagy lyuk van az épületben, a hangyák bejutnak a belsejébe, és megtalálják az utat a terményekhez, és mivel feromonokat hagynak maguk után kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket.

A hangyák viszont nagyobb kockázatot jelentenek az általuk hordozott láthatatlan betegségek miatt, és kevésbé az esetleges harapások miatt. Az E. coli és a szalmonella is gyakran a hangyákhoz köthető, és az ételmérgezés-szerű tünetek is kapcsolatba hozhatók velük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?