Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

agrarszektor.hu
Vízből kiugráló halak tucatjai lepték meg Újszegeden a horgászokat, a vízparton pihenőket és nem utolsósorban a kutyákat. Azóta kiderült, hogy a jelenség teljesen természetes volt, a Magyarországon invazív fajnak számító busák vonulása során valami megzavarta a halakat, amelyek így reagáltak a "vészhelyzetre".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál videóra vették, ahogy több tucatnyi busa ugrál a magasba a folyóból - olvasható az Szeged365 oldalán. A felvételhez írt kommentár szerint busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt. Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még sem nagyon láttak.

@szeged365

Ritkán látni ilyet a Tiszán - több tucat busa kezdett ugrálásba a vízben, Ádám olvasónk lencsevégre is kapta őket!

♬ eredeti hang - Szeged365 - Szeged365

A Pecaverzum ugyanakkor hozzátette, hogy a busa inváziós halnak számít Magyarországon, és az vele a gond, hogy planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása, ezért ha a busák eleszik előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólalt a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat. Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor - mutatott rá a szaklap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?