Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

Ez elképesztő: vízből kiugráló halak okoztak meglepetést a Újszegeden

agrarszektor.hu
Vízből kiugráló halak tucatjai lepték meg Újszegeden a horgászokat, a vízparton pihenőket és nem utolsósorban a kutyákat. Azóta kiderült, hogy a jelenség teljesen természetes volt, a Magyarországon invazív fajnak számító busák vonulása során valami megzavarta a halakat, amelyek így reagáltak a "vészhelyzetre".

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Újszegeden, a Tisza-Maros torkolatánál videóra vették, ahogy több tucatnyi busa ugrál a magasba a folyóból - olvasható az Szeged365 oldalán. A felvételhez írt kommentár szerint busák vonulása látható, ritka jelenség, de ha előfordul, akkor általában az évnek ebben az időszakában szokott. Kiváltó oka hajó és a kajakosok mozgása volt. Látva a rengeteg repülő busát, a folyóparton tartózkodó kutyák ugatva indultak meg a víz felé, mert ilyet ők még sem nagyon láttak.

@szeged365

Ritkán látni ilyet a Tiszán - több tucat busa kezdett ugrálásba a vízben, Ádám olvasónk lencsevégre is kapta őket!

♬ eredeti hang - Szeged365 - Szeged365

A Pecaverzum ugyanakkor hozzátette, hogy a busa inváziós halnak számít Magyarországon, és az vele a gond, hogy planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása, ezért ha a busák eleszik előlük, és nem jutnak elég planktonhoz, szó szerint éhen halnak. Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese a nyár folyamán kétszer is megszólalt a témában. Először a busahorgászat szabályozását lengette be, majd pedig egyértelműsítette, hogy fő horgászszövetségi feladat a jövőben a szelekciós busahalászat. Ha várható is változás akár a horgászokat érintő szabályozásban, akár a szelekciós halászat vonatkozásában, arra biztosan leghamarabb már csak jövőre kerülhet sor - mutatott rá a szaklap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?