Érik a krízis: sorra adják fel a magyar méhészek

Érik a krízis: sorra adják fel a magyar méhészek

agrarszektor.hu
A 2023-as év sajnos nem volt egy sikeres év a méhészek számára, akiknél a termelési év már 2022 nyarának végén, őszén elkezdődött. A méhek telelésre való felkészítése során a méhcsaládok átnézésén kívül a méhanyák serkentése, illetve a téli élelemkiegészítésre használt cukor feletetése a legfontosabb feladat. Sajnos ebben az időszakban kezdett el emelkedni a kristálycukor ára - mondta el Schrek Ottó, a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki szerint a cukorárak a 2022-es nyári 350 forintról 550-600 forintra emelkedtek

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Schrek Ottó elmondta, hogy a 2022-2023-as tél enyhe volt, a fiasítás decemberben újra megindult, ezért a téli fiasításmentes időszak hiányában az atka elleni védekezés alapját képező zárókezelések a melegebb déli területeken nem voltak sikeresek - olvasható a MÁSZ oldalán. Az atka elleni küzdelem egyre nehezebb, mert az újabb formában, de a régi hatóanyagokkal piacra került, engedélyezett aktaelleni készítmények hatásfoka nem kielégítő.

Már az év eleje sem volt zökkenőmentes

A tél későn jött és hűvös csapadékos tavasszal folytatódott, amely a méhek fejlődését vontatottá tette. A kitelelt családok mézkészletüket a megszokottnál jobban elfogyasztották. Azon méhcsaládok, amelyek tavasszal nem kaptak jelentős élelemkiegészítést gyakorlatilag éheztek, mert a tartalékaik kimerültek, a tavaszi virágokról a nektár hordása pedig nem volt elégséges - mondta el a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

Rekordszámú termékenyítés

Az idei évben a Magyar Méhtenyésztők Országos Egyesülete 12. alkalommal szervezte meg a kecskeméti helyszínen a mesterséges termékenyítő programját. Az inszeminálásra a tenyésztők hozták a megfelelő korú szűz anyákat, a központi teljesítményvizsgálaton résztvevő 320 méhcsaládból lettek kiválogatva a legjobban teljesítő családok, melyek apacsaládként vettek részt a termékenyítésen. A rendezvényre 16 fő hozta el a pároztatókaptárban a szűz anyákat, és rekordszámú, 218 méhanyát sikerült termékenyíteni 3 nap alatt.

Nem alakult jól a mézkereskedelem

A gabonapiaci helyzethez hasonlóan a mézkiszerelő üzemek, illetve a nagykereskedők is bevásároltak nagy mennyiségű ukrán mézből. Az elmúlt két évben szinte megszűnt a hazai akácméz felvásárlása, ami az előző években a méhészetek bevételének legalább az 50%-át adta. A vegyes méz árkategóriájában felvásárolt mézek közül a repceméz felvásárlása szinte teljes mértékben leállt, a napraforgómézet 10 évvel ezelőtti áron keresik. A mézkereskedelem nem megfelelő alakulása miatt a méhészek elesnek a bevételi forrásuk nagy részétől, így a méhészkedési kedv alábbhagy, és a szakma leépülését felgyorsítja.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?