Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: itthon miért nem kell senkinek?

Megőrülnek külföldön ezért a magyar húsért: itthon miért nem kell senkinek?

agrarszektor.hu
A múlt évben indult rekordhosszúságúra nyúlt madárinfluenza-járvány ellenére sem lesz hiány az idén a libahúsból és a hízott libamájból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) közös körképe szerint a belső fogyasztást és az exportpiacokat is ki tudják szolgálni az ágazat szereplői kiváló minőségű magyar libahússal.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A múlt év őszén indult és az idén májusig áthúzódó madárinfluenza-járvány alaposan megtépázta a hazai baromfiállományt, áruhiánytól azonban ebben az évben sem kell lemondaniuk a magyar fogyasztóknak. A NAK és a BTT közös körképe szerint az elmúlt évtizedek leghosszabb járványának eredményeként a hízott libaállományban 20%-os kiesést voltak kénytelenek elkönyvelni az ágazat szereplői, a húshasznosítású liba esetében azonban csupán 4%-os volt a csökkenés ebben az időszakban. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy a pecsenyeliba „szezonja” a járvány lecsengését követően indult el, így a termelést sem érintette túlzott mértékben a betegség.

Ebben a mennyiségben egyébként az elmúlt években sem volt változás. A liba ünnepi ételként van számontartva a magyar gasztronómiában, ráadásul a baromfik közül a libahúst a legnehezebb jól elkészíteni. Ráadásul a fiatal generáció egyre inkább a könnyen és gyorsan elkészíthető ételek irányába nyitott.

A legtöbb pecsenyelibát hagyományosan a német nyelvterületre szállítják a hazai feldolgozók. Az utóbbi években különösen nagy nyomást helyez a piacainkra a lengyel liba térnyerése, amely egyre nagyobb teret hódít magának Európában. A libamáj exportnak nagy lendületet adott, hogy Izraelben betiltották a tömést, így a magyar kóser libamáj iránt is megnőtt a kereslet. Jelenleg hazánk látja el a világ zsidó közösségeit hízott libamájjal.

Az ágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú lenne a hazai nemesítés erősítése és az együttműködések javítása. Csak így veheti fel a versenyt a lengyel áruval a magyar liba és őrizheti meg pozícióját az export piacokon

- olvasható a NAK és a BTT közleményében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?