2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Állat

Aggódnak a német hatóságok: veszélyes ragadozók jelentek meg az országban

Először mutattak ki aranysakál-szaporulatot Németországban, ahol eddig nem volt honos az inkább Délkelet-Európában előforduló kutyaféle.
 
 

Ürülékminták genetikai vizsgálata kimutatta, hogy egy szülőkből és legalább két kölyökből álló aranysakálcsalád él a Fekete-erdőben – jelentette be pénteken Stuttgartban a baden-württembergi környezetvédelmi minisztérium. Az ürüléken kívül a toportyánként, nádi vagy réti farkasként is ismert ragadozó jelenlétét bizonyítja a freiburgi erdészeti kutatóintézet egy vadkamerájának október 26-i felvétele is, amelyen egy kölyök aranysakál látható.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Ez a példány egy, a Baar-vidéken már korábban kimutatott testvérpár egyik tagja lehet, vagy pedig a most azonosított család egy további kölyke – közölték a hatóságok. Mivel az aranysakálok rendszerint négy-öt utódot hoznak világra áprilisban vagy májusban, a szakértők abból indulnak ki, hogy az azonosított családban több kölyök is van az igazoltakon kívül.

A ragadozó Európa délkeleti részén és Ázsia egészen Indokínáig terjedő, mediterrán jellegű vidékein él, de az utóbbi években északabbra és nyugatabbra is előfordul egy-egy példány Európában. Németországban elsőként 1997-ben, az északkeleti Brandenburg tartományban észleltek aranysakált.

Az aranysakál emberre nem veszélyes, de természetes ellensége nincs, és ahol megjelenik, ott visszaszorul a rókaállomány is. Szívós állatok, hosszú üldözésre is képesek, akár 40 km/h sebességgel is tudnak futni, falkában vadásznak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!