2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Állat

Alkotmányellenes a sertések tartásmódja - beadták a 322 oldalas panaszt

Nem mindegy, mi történik Németországban, számos ottani környezet- és állatvédelmi törekvés került már át az európai gyakorlatba. Most a sertések tartásmódjának ment neki egy zöldpárti politikus, egyenesen az alkotmányt támadva. Pontosan így kezdődött a tyúkok ketreces tartásának felszámolása is.
 
 

Alkotmányellenes a sertések tartásmódja, ezért Berlin tartományi jogú városállamban normakontrollt kér 322 oldalas beadványában Prof. Dr. Hans-Peter Vierhaus ügyvéd, aki szerint a sertések számára előírt minimális terület minden korcsoportban kisebb annál, amit az állat igénye diktálna. Példáként említette, hogy egy 50 kilós hízónak elegendő fél négyzetmétert biztosítani. A panasz további 8 pontot felsorol még, melyekben az állat "alapvető jogai" nem érvényesülnek.

Idetartozik a padlózat szerkezete, a takarmányozás minősége, az állatot mozgásképtelenné tevő rögzítési módok a fiaztatóban, illetve a fedeztetéskor, a teremhőmérsékletre és a káros gázok mennyiségére vonatkozó határértékek, valamint a fajra jellemző viselkedésmódok, mint például a túrás, a "fészeképítés" szabad megnyilvánulásának korlátozása. Ezeket a magatartásfomákat nem tűri a modern mezőgazdság - érvelt Dirk Behrendt, berlini zöldpárti politikus.

Fiaztató kutricák (Forrás: www.tierschutzbund.de)

Az eljárás mintájául a tyúkok ketreces tartását megtámadó, Észak-Rajna-Vesztfáliában benyújtott alkotmányjogi vizsgálat szolgált, amely több éven át folyt.

A ketreces tartást (átmeneti idő biztosításával) ennek hatására tiltották be 1999-ben egész Németországban, majd 2012-től egész Európában. Eredményeképpen a tojásárak egyetlen év alatt 40-60 százalékkal emelkedtek a kontinensen.

Jobb tehát résen lenni most is. Máris hallani olyan hangokat, amelyek szerint nem helyes, hogy Berlinből, ahol nincs is sertés, akarják megmondani, hogyan kell disznót hizlalni. Dirk Behrendt felhívására, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez a többi szövetség állam is, eddig egyik sem reagált. A zöldpárti politikus a sajtóeseményen, amelyet ebből a célből hirdetett meg, elismerte, hogy még soha nem járt nagyobb sertéstelepen, viszont volt már ökogazdaságban, ahol informálták a nagyüzemi gyakorlat tarthatatlanságáról. Ő maga sertéshúsfogyasztó, de szeretné "jobb lelkiismerettel megrágni a falatot".

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu