2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Állat

Az állatok között is az automatika a nyerő

Európa legnagyobb állattenyésztési szakkiállításán a díjazott fejlesztések az állatok egészsége, az állomány nyomon követése és a munkák egyszerűsítése körül forogtak. Volt olyan innováció, amelyik a fejőkarusszel forgási sebességét optimalizálta a benne álló egyedek várható fejési ideje alapján, volt, amelyik a takarításban segített és számos olyan is akadt, amelyik egy-egy apró technikai részlet módosításával tette hatékonyabbá a munkát.
 
 

A munkát egyszerűsítő, a megelőző beavatkozásokat lehetővé tévő, automatikus adatelemzőrendszereket értékelte idén igazán nagyra a zsűri Németországban, Európa legnagyobb állattenyésztési szakkiállításán. Négy nap alatt 155 ezer érdeklődő volt kíváncsi bő 2500 kiállítóra Hannoverben. A 250 bejelentett innovációból végül 25-öt ezüst- és egyet aranyéremmel jutalmaztak a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft- német mezőgazdasági szövetség) szakemberei. Ezek közül hármat ragadtunk ki, a többi újítás megtekinthető itt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Könnyű és alapos tisztítás

Aranyéremmel jutalmazták azt a megoldást, melynek segségével az etetőcsészék a sertéstartásban könnyen, gyorsan tisztíthatók. A fejlesztés higiéniai szempontból és a munkavágzés egyszerűbbé tétele miatt is kiemelkedőnek mutatkozott. Eddig a tápmaradékot kézzel - egy lapát és egy vödör segítségével - távolították el az etetőkből, ami csak hellyel-közzel jelentett alapos tisztítást. A sarkokban  mindig maradt maradt valamennyi penészedésre hajlamos takarmánymaradék. A Meier-Brakenberg Speedy nevű szippantójával a csészékből és vályúkból kiszívhatóak a száraz és a nedves tápmaradékok. A "tápszívó" egy tartályba vagy a trágyafolyosóba továbbíthatja az etető tartalmát. Ezután egyetlen mozdulattal átkapcsolhatjuk a szivattyút egy vízszórópisztolyra, amellyel a csésze, illetve vályú azonnal át is mosható. A tisztítással elérjük, hog a következő takarmányadagot szívesebben fogyasszák az állatok.

Egy mozdulattal szívásról vízsugárra vált

Körömhibák felismerése idejekorán

A Schippers GmbH ötletét ezüstéremmel jutalmazták. Az MS Korund nevű rendszerének lényege, hogy egy körömmodell alapján elemzi és idejekorán jelzi, ha a tehén párosujjú patáin rendellenességet észlel. Miután az állat kilép a fejőházból, egy egyedi azonosításra képes válogatókapuba lép. Innen a körömkontroll egységbe kerül, ahol egy vízrétegben állva ultrahanggal ellenőrzik a pataszerkezetét. Ezzel egyidőben megmérik az állat testtömegét is. Az automata rendszer elemzi a kapott adatokat, és jelzi, ha a normálistól eltérő értékeket észlel. Ebben az esetben a következő fejés után a válogatókapu egy körömápoló kalodába tereli a tehenet. Az ápolók tabletjükön vagy mobiljukon is követni tudják az állatok beérkező adatait. A rendszer segítségével még azelőtt sor kerülhet a körömápolásra, hogy a tehén lesántulna, és ezzel visszaesne a termelése.

Ultrahangos mérés alapján küldi az állatot körmölésre

Istállóklímamérés és célzott alomszórás egyben

Ha képesek vagyunk szenzorokkal mérni az istálló levegőjének széndioxid-, illetve ammóniatartalmát, valamint a hőmérsékletet és a páratartalmat, akkor a kezünkben van már szinte minden adat ahhoz, hogy a fűtést és szellőztetést automatizálni tudjuk. Csakhogy ezek a szenzorok helyhez kötötten, az épület egy bizonyos pontján végzik a mérseket. Az Inateco most egy olyan mennyezetre szerelt, mobil alomszóró berendezéssel rukkolt elő, amelyik vizuális és termikus érzékelők segítségévél célzottan szórja fel szalmával az istálló nedvesebb pontjait, miközben a klímaadatokat is rögzíti. A robot rendkívül könnyű, így alkalmazásához általában nincs szükség a hagyományos tetőszerkezet megerősítésére. 200 méteres távon képes dolgozni egy pneumatikus kiszolgáló rendszerrel összekapcsolva, amelyik szecskázott szalmát, pelletet vagy faforgácsot is továbbíthat az almozó gépnek. A robot szenzorai lehetővé teszik, hogy az istállóklíma állapotáról az épület minden pontján rendszeresen adatokhoz jusson a baromfitartó, illetve az ehhez kapcsolódó riasztások automatikusan megtörténjenek.

Mobil szenzorokkal ellátott helyspecifikus alomszóró

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu