Bukások és szárnyalások: így zárja az évet a magyar állattenyésztés

agrarszektor.hu
A Kínában tomboló afrikai sertéspestis (ASP) hatását az egész világ érzi, így Magyarország is, ahhoz azonban, hogy rendeződjön a piac, még hosszú évekre van szükség - mondta a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. A magyar állattenyésztés a 2019-es évet az átlagosnál jobban zárta, egyedül a baromfitartók és a tojástermelők számításai nem alakultak úgy, ahogy tervezték.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világgazdasági helyzet most nehezebb és rosszabb, mint amilyen 2016-2017-ben volt, ennek a hatását Magyarország is érezni fogja, ezért a kormány részéről különböző gazdaságélénkítő csomagokra lenne szükség annak érdekében, hogy ne legyenek a későbbiekben gondok - közölte Wagenhoffer Zsombor a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ugyanakkor a Közös Agrárpolitika vonatkozásában még szerencsés, hogy tart az átmeneti időszak, most már tudjuk mire mennyi jut majd, és látszik, hogy Magyarország jó helyzetben van az állattenyésztési támogatások vonatkozásában. 

A magyar állattenyésztés 2019-ben egy átlagosnál jobb évet zárt, habár a szakember azt megjegyezte, hogy a baromfitartóknak és a tojástermelőknek az év második fele nem úgy alakult, ahogy tervezték - tájékoztatott a szakember. 2018-ban lépett hatályba az új, uniós állattenyésztési rendelet, a tagállamoknak pedig ehhez kellett igazítaniuk a saját jogszabályaikat, amivel Magyarország egy kicsit elcsúszott, de augusztus-szeptemberre véglegesítettük őket. A szakember szerint a verseny egyre élesedik, egy állatfajtát ugyanis már nemcsak egy tenyésztőszervezet tenyészthet, hanem több is, aminek a szakma nem örül, hiszen nem az a legjobb, ha szétszabdalják a tenyésztésszervezést Európában és Magyarországon. Van azonban pozitív vonulata is a dolgokat, azok a tenyésztőszervezetek ugyanis akik eddig azt gondolták, hogy nincsen konkurencia, most felébredtek. Az ágazatban komoly problémát jelent, hogy nincs elég állatorvos, aminek az afrikai sertéspestis (ASP) miatt súlyos következményei lehetnek - emelte ki. 

Wagenhoffer Zsombor hangsúlyozta, hogy habár Európában növekszik a sertéstartási kedv, Magyarországon ezzel szemben inkább csökkent, a vágások számával együtt, ami valószínűleg a sertéspestisnek tudható be. Kína és Dél-Kelet Ázsia sertésállományát teljesen letarolta az ASP, ez pedig az egész világra hatással van. A kiesés körülbelül 40-60 százalékos lehet, és ezt a hatalmas mennyiséget nem lehet egyik napról a másikra pótolni. A kínai válságnak az lett a következménye, hogy elszálltak az élősertés árak, és soha nem látott drágulást mutatott a piac. 

Wagenhoffer Zsombor

A tejágazatban hazánkban a stabilitás volt a jellemző idén, a 2016-2017-es ingadozások után most nyugodt volt a piac és a túltermelés sem volt a jellemző - közölte az ügyvezető igazgató. Hozzátette, talán végre elindul a szektor feldolgozóiparának színvonalának emelkedése. Emellett Kínára mindenképp figyelni kell, mert a nemzetközi piacon meghatározó a jelenlétük.

A húsmarha ágazatról elmondható, hogy habár a tejhasznú állománynál pici csökkenés látszik, és a kocák száma is kevesebb lett idén, a húsmarháknál pont az ellenkezője történt, 2000 óta ugyanis hatalmasat fejlődött a szektor. Ugyanakkor itt a mennyiség helyett már inkább a minőséget kellene erősíteni, az apaállományt meg kellene fiatalítani, illetve a hízlalási kapacitások kiépítését is szem előtt kell tartani. 

Az élelmiszerfogyasztási trendekkel kapcsolatban jól látszik a gyorséttermek térhódítása a hagyományosakkal szemben, ez a tendencia azonban meghatározza mit fogyasztanak az emberek, és az állattenyésztőknek mit kell előállítaniuk - hangsúlyozta Wagenhoffer. Meglepő, hogy a különleges ételek piaca a harmamdik leggyorsabban fejlődő luxuspiac, ha ide állati termékekkel, és nem a műhússal be tudna jutni Magyarország, az nagy siker lenne. A szakember kitért arra is, hogy egyre jobban terjednek a vegetárinus és vegán életmódok, egy felmérés szerint azonban Magyarországon a legkevésbé nyitottak az emberek a műhúsok irányába. Az ügyvezető igazgató problémaként emelte ki a ketreces állattartás betiltását, amely a baromfitartók feje felett lebeg. A jövővel kapcsolatban azt mondta, lehet, hogy kevesebb húst tudunk majd eladni, de az mindenképp jobb minőségű kell, hogy legyen, akár magasabb áron is. 

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?