2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Csillapodnak a kedélyek a hazai sertéságazatban

Az év eleji mélypontot követően nőnek a felvásárlási árak, és így rendeződnek a piaci viszonyok a sertéságazatban - mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek.
 
 

Menczel Lászlóné közölte: az élőállat kilogrammonkénti felvásárlási ára az idei év első 3 hónapjában mélyponton volt, alig érte el a 300 forintot, mostanra azonban 400-410 forint között van.

A szakember szerint ez nemzetközi piaci folyamatok eredménye. Megélénkült ugyanis a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában. Ez enyhítette azt a nyomást, amely az orosz embargó miatt alakult ki az unió piacán. Az EU-ban korábban az oroszországi szállítások leállása miatt kínálati piac alakult ki, ami jelentős mértékben csökkentette a felvásárlási árakat.

Az év elején az alacsony árak miatt a magyar termelők vesztesége kilónként átlagosan mintegy 50 forint volt - mondta Menczel Lászlóné. Úgy vélte, a helyzet most jobb lett, keresleti piac alakul ki, nőnek az árak, és az importnyomás is csökkent. A szakember megjegyezte, hogy a sertés tőkehúsok áfájának csökkenése, ennek nyomán a belföldi kereslet növekedése nélkül az ágazat szereplői nem tudtak volna talpon maradni az import húsok beáramlása okozta versenyhelyzetben.

Menczel Lászlóné közölte: kedden a VHT megtartotta tisztújító küldöttgyűlését, amelyen Németh Antal korábbi elnök helyett új elnököt választott Babati Zoltán személyében, aki a Nyugat-Dunántúl legnagyobb húsfeldolgozójának ügyvezető tulajdonosa.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu