2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Elképesztő felfedezés: ezzel az eljárással búcsút inthetünk a szúnyoginváziónak

A szúnyogok szaporodását gátló új módszert fejlesztettek ki kínai tudósok - jelentette a Science and Technology Daily című kínai tudományos lap hétfőn.
 
 

A dél-kínai Kantonban található Szun Jat-szen Egyetem kutatói a dengue-láz és a zika vírus terjedéséért is felelős ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) fajon végeztek négy éven át tartó tanulmányt, amelyet a Nature című lapban publikáltak. A hím egyedeket mikroinjektálás és sugárkezelés útján sterilizálták, majd szabadon engedték, hogy párosodhassanak a nőstényekkel. A hímeket ráadásul a Wolbachia baktérium egy törzsével fertőzték meg, így a párosodás hatására a nőstények is sterillé váltak. A módszer nyílt terepen történő tesztelése alatt a szúnyogpopuláció nagy mértékű visszaesését figyelték meg, a vadon élő egyedek száma évi 83-94 százalékkal csökkent. A sikeres próba azt bizonyította, hogy a módszer bevethető egy a szúnyogok által terjesztett betegségektől mentes, védett övezet kialakítására.

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, a klímaváltozással egyre több lesz a szúnyog nem csak a világon, de Magyarországon is. A szúnyogcsípés pedig nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog felelős például a zika vírus terjedéséért is. Magyarországon jelenleg 50-féle őshonos és 3-féle új, invazív szúnyogfaj ismert. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!