Emberre is veszélyes óriásdarazsak jelentek meg az USA-ban

Emberre is veszélyes óriásdarazsak jelentek meg az USA-ban

agrarszektor.hu
Kiderült, hogy nagyjából az új koronavírussal egyidőben egy másik veszélyes lény is partra szállt az Egyesült Államok nyugati partján. Ez az ázsiai óriás darázs, amely idén decemberben jelent meg Washington államban. A szakértők szerint az első példányok szerint egy kínai teherhajó szállítmányával érkezhettek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ázsiai óriás darázs(vespa mandarinia) általában is nagyobb az amerikai és európai darázsféléknél, a királynői pedig az 5-5,5 centis testhosszt is elérhetik. A rovar erős mérge, agresszív természete és különösen brutális fullánkja miatt emberekre is veszélyes, írta meg a 444.hu. Az ázsiai óriás darazsat azért hívják gyilkos darázsnak is, mert nemcsak meglepően agresszív, de szeret csapatban támadni. Egy-egy ilyen roham alkalmával pedig az egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget tudnak az áldozatuk bőre alá juttatni, magyarázta a New York Times-nak Jun-icsi Takahasi, a Kyoto Sangyo University kutatója. A darazsak mérge önmagában nem számít halálosnak, a csípés csak igen nagy fájdalommal jár, ám ha valakit több csípés ér, és érzékeny az anyagra, az könnyen belehalhat.

Japánban ez a darázsfaj évente körülbelül 50 ember haláláért tehető felelőssé. Összehasonlításképpen, 2019-ban az egész világon összesen 2 ember halt meg cápatámadásban, az azt megelőző években pedig átlagosan 4 halálos kimenetelű cápatámadás történt a világon. Van azonban egy faj, amire az óriásdarázs az embernél is veszélyesebb. A faj ugyanis a házi méhek egyik legveszélyesebb ellensége.

Washington államban, ahol az inváziós faj patra szállt, olyan méhkasokat találtak, amikben a betolakodók többezer méhet fejeztek le. A darazsak meg is eszik a méheket, amikor pedig jóllaktak, tovább folytatják a puszításukat. A lenti a videón az látható, amint 30 ilyen darázs lemészárol 30 ezer házi méhet.

A Washington államban megtalált első fészekhez kirendelt szakértőt, aki a boly kiírtására érkezett, hét helyen csípték meg a profi védőruháján keresztül. Conrad Bérubé utána azt nyilatkozta, hogy a karrierje során elszenvedett többezer csípésből ezek voltak a legfájdalmasabbak. Amikor találtak egy másik fészket is, néhány mintát elküldtek genetikai elemzésre Japánba, így derült ki, hogy a két kolóniának nincs köze egymáshoz, ami a darazsak amerikai elterjedtségére utal.

Az amerikaiak most a nyugati parti állam hatalmas erdőségeiben próbálják megtalálni a gyilkos darazsak fészkeit, hogy megsemmisíthessék őket. Hogy az egész még katasztrófafilmesebb legyen, a 30 kilométeres óránkénti sebességnél is gyorsabban repülő, hatalmas rovarok olyan meleget csinálnak a fészkükön belül, hogy a kutatók azon gondolkodnak, hogy hőérzékelős kamerákkal kellene megpróbálni kiszűrni a telepeket. A darazsak pedig annyira nagyok, hogy az is felmerült, nyomkövetőt szerelnek rájuk, úgy próbálják megtalálni a fészkeiket és követni a terjedésüket. A faj kínai szállítmányokkal Európában már a kétezres évek elején megjelent, azóta küzdenek az elterjedése ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02