2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Állat

Emberre is veszélyes óriásdarazsak jelentek meg az USA-ban

Kiderült, hogy nagyjából az új koronavírussal egyidőben egy másik veszélyes lény is partra szállt az Egyesült Államok nyugati partján. Ez az ázsiai óriás darázs, amely idén decemberben jelent meg Washington államban. A szakértők szerint az első példányok szerint egy kínai teherhajó szállítmányával érkezhettek.
 
 

Az ázsiai óriás darázs (vespa mandarinia) általában is nagyobb az amerikai és európai darázsféléknél, a királynői pedig az 5-5,5 centis testhosszt is elérhetik. A rovar erős mérge, agresszív természete és különösen brutális fullánkja miatt emberekre is veszélyes, írta meg a 444.hu. Az ázsiai óriás darazsat azért hívják gyilkos darázsnak is, mert nemcsak meglepően agresszív, de szeret csapatban támadni. Egy-egy ilyen roham alkalmával pedig az egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget tudnak az áldozatuk bőre alá juttatni, magyarázta a New York Times-nak Jun-icsi Takahasi, a Kyoto Sangyo University kutatója. A darazsak mérge önmagában nem számít halálosnak, a csípés csak igen nagy fájdalommal jár, ám ha valakit több csípés ér, és érzékeny az anyagra, az könnyen belehalhat.

Japánban ez a darázsfaj évente körülbelül 50 ember haláláért tehető felelőssé. Összehasonlításképpen, 2019-ban az egész világon összesen 2 ember halt meg cápatámadásban, az azt megelőző években pedig átlagosan 4 halálos kimenetelű cápatámadás történt a világon. Van azonban egy faj, amire az óriásdarázs az embernél is veszélyesebb. A faj ugyanis a házi méhek egyik legveszélyesebb ellensége.

Washington államban, ahol az inváziós faj patra szállt, olyan méhkasokat találtak, amikben a betolakodók többezer méhet fejeztek le. A darazsak meg is eszik a méheket, amikor pedig jóllaktak, tovább folytatják a puszításukat. A lenti a videón az látható, amint 30 ilyen darázs lemészárol 30 ezer házi méhet.

A Washington államban megtalált első fészekhez kirendelt szakértőt, aki a boly kiírtására érkezett, hét helyen csípték meg a profi védőruháján keresztül. Conrad Bérubé utána azt nyilatkozta, hogy a karrierje során elszenvedett többezer csípésből ezek voltak a legfájdalmasabbak. Amikor találtak egy másik fészket is, néhány mintát elküldtek genetikai elemzésre Japánba, így derült ki, hogy a két kolóniának nincs köze egymáshoz, ami a darazsak amerikai elterjedtségére utal.

Az amerikaiak most a nyugati parti állam hatalmas erdőségeiben próbálják megtalálni a gyilkos darazsak fészkeit, hogy megsemmisíthessék őket. Hogy az egész még katasztrófafilmesebb legyen, a 30 kilométeres óránkénti sebességnél is gyorsabban repülő, hatalmas rovarok olyan meleget csinálnak a fészkükön belül, hogy a kutatók azon gondolkodnak, hogy hőérzékelős kamerákkal kellene megpróbálni kiszűrni a telepeket. A darazsak pedig annyira nagyok, hogy az is felmerült, nyomkövetőt szerelnek rájuk, úgy próbálják megtalálni a fészkeiket és követni a terjedésüket. A faj kínai szállítmányokkal Európában már a kétezres évek elején megjelent, azóta küzdenek az elterjedése ellen.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu