2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Állat

Igazi horror: hátborzongató dolgot találtak a kutatók a gyilkos óriásdarazsak fészkében

Félelmetes bizonyítékot talált egy amerikai kutatócsapat arra, hogy milyen tempóban terjeszkedhetnek Észak-Amerikában az invazív ázsiai óriásdarazsak: egy, a nyugati parti Washington államban felszámolt, 22 centméter átmérőjű fészekben közel 500 állatot találtak, akik között majdnem 200 királynő akadt. Ha nem érkeznek meg időben a tudósok, ezek, amint párzottak, kirepültek volna és 200 új kolóniát alapítottak volna.
 
 

Megrázó élményben lehetett része azoknak az amerikai kutatóknak, akik október végén megtalálták és megsemmisítették az Egyesült Államokban tavaly decemberben megjelent, felettébb agresszív és emberre is veszélyt jelentő az ázsiai óriásdarázs (Vespa mandarinia) egy fészkét. Az hírről az Agrárszektor is beszámolt.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az azonban csak most derült ki, hogy a 22 centiméter átmérőjű fészekben közel 500 rovart találtak a szakemberek, amelyek között 112 dolgozó és majdnem 200 királynő volt. Ha ez utóbbiak párzás után kirepültek volna, akkor ugyanennyi új kolóniát létesíthettek volna Észak-Amerikában, írta meg a 444.hu. A darazsak elleni védekezést vezető kutatók bíznak abban, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani az invazív darázsfaj amerikai terjedését.

Ezek a lények nagyjából az új koronavírussal egyidőben szálltak partra az észak-amerikai kontinens nyugati partján: hiszen 2019. decemberében jelentek meg Washington államban és Kanadában. Az első példányok szakértők szerint egy kínai teherhajó szállítmányával érkezhettek. Az ázsiai óriásdarázs általában is nagyobb az amerikai és európai darázsféléknél, a királynői pedig az 5-5,5 centis testhosszt is elérhetik, valamint erős mérge, vad természete és különösen brutális fullánkja miatt az emberekre is veszélyes.

Az ázsiai óriásdarazsat azért hívják gyilkos darázsnak is, mert nemcsak agresszív, de csapatban szeret támadni, egy-egy ilyen roham alkalmával pedig egyes mérgeskígyó-fajokéval megegyező méregmennyiséget tudnak az áldozatuk bőre alá juttatni, magyarázta a New York Times-nak Jun-icsi Takahasi, a Kyoto Sangyo University kutatója. A mérgük önmagában nem számít halálosnak, csak igen fájdalmas csípéssel jár, ám ha valakit több szúrás ér és érzékeny az anyagra, belehalhat.

Japánban például évente 50 körüli embert öl meg. Összehasonlításképpen: 2019-ban az egész világon 2 ember halt meg cápatámadásban, ami jó év volt ugyan, de az átlag is csak négy halálos áldozat. Az óriásdarázs azonban nem az emberre, hanem a méhekre a legveszélyesebb: szokásuk ugyanis lerohanni a méhkasokat és rövid idő alatt több száz vagy akár több ezer méhet is szétszaggatni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó