2021. szeptember 24. péntek Gellért, Mercédesz

Hírek - Állat

Itt vannak a számok: így reagált az európai báránypiac a csökkent keresletre

Az európai bárányhús-piacok az elmúlt héten törékeny egyensúlyt tartottak fenn, a csökkent kereslet alacsonyabb kínálati mennyiségekkel párosult.
 
 

A vágások száma az európai báránypiacon – EU27-et és az Egyesült Királyságot is számítva − 2020 első két hónapjában 5,4%-kal csökkent a 2019 év január-februári adatokhoz képest - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint Franciaországban (-7,0%) és Görögországban (-3,6%) mutatkozott különösen jelentős visszaesés a vágások tekintetében. Az EU tervezete szerint az EU27 + Egyesült Királyság teljes juhhústermelése 1 %-kal csökken 2020-ban, 899 000 tonna értékre (cwe). A önellátási mutató, az előrejelzés szerint, ebben az évben 94 % lesz, szemben a 2019-es 95 %-kal. Ha ez az előrejelzés megerősítést nyer, ez lesz az első csökkenés az elmúlt hat évben.

A fent jelzett kínálatcsökkenés lehetővé tette a piac számára, hogy az elmúlt pár hónapban viszonylag rugalmasan tudjon alkalmazkodni az éttermek és vendéglátóipari egységek bezárásából adódó kedvezőtlen feltételekhez. Ráadásul az árak akár még emelkedhetnek is, ha az európai országok sikeresen újraindítják gazdaságukat a nyári hónapokban.

A május 17-ével végződő 20. héten a nehézbárány átlagára az EU27-ben 565,5 EUR/100 kg volt, tehát az előző héthez viszonyítva változatlan maradt. Az árak a legtöbb nagy juhhús-előállító országban sem mutattak változást, bár a holland árak 3,4%-kal magasabbak voltak a korábbi héthez képest. Az Egyesült Királyságban az árak szintén változatlanok voltak, 539,2 EUR/100 kg értéken maradtak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu