2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Állat

Jobban odafigyelnek a pontyra, a harcsára és a süllőre

A hazai pontytermelést kétéves termelési ciklusra állítják át, javítják a harcsatenyésztés hatékonyságát, és megoldást keresnek a süllő intenzív rendszerű nevelésére is egy most zajló projekt keretében. A technológia kifejlesztésére a Szent István Egyetem vezette konzorcium 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.
 
 

A ponty-, a süllő- és a harcsa genetikai tartalékainak megőrzésére, és tenyésztésének javítására fejleszt technológiát a Szent István Egyetem vezette konzorcium 987,44 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – közölte a Szent István Egyetem az MTI-vel.

A 2017–2020 közötti projektben négy agrár felsőoktatási és kutató-intézmény (a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézete, illetve a Pannon Egyetem Georgikon Kara) vesz részt.  A fejlesztők a projekttől a magyar haltermelés és -fogyasztás jelentős minőségi javulását várják.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

A tervek szerint javul a hazai pontytermelés hatékonysága, a jelenlegi hároméves termelési szerkezet helyett a piacot gyorsabban és hatékonyabban ellátó kétéves termelési ciklus jön létre. A harcsatenyésztés hatékonyságának javítása mellett egy nagy termelési kapacitású harcsafajtát is tenyésztenek.

A projekt megoldást keres a legnagyobb piaci potenciálú őshonos halfaj, a süllő intenzív rendszerű nevelésére, a tenyésztett és természetes harcsa- és süllőállományok genetikai tartalékainak megőrzésére pedig élő és mélyhűtött génbankokat alakítanak ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben