2022. augusztus 10. szerda Lőrinc

Hírek - Állat

Koronavírus: az uniós sertéshús-termelést még a járvány sem tudta megakasztani

2020 márciusában az Európai Unió vágóhídjai mintegy 2 millió tonna sertéshúst állítottak elő, és 600 ezer tonna marhahúst. Ez az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest 3,3%-os növekedést jelentett a sertéshús termelésében, és egy enyhe, 0,4%-os visszaesést a szarvasmarhahús-termelés tekintetében.
 
 

A számok arra utalnak, hogy az Európai Unió hústermelését nem érték el azonnal a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések, amelyeket 2020 márciusában kezdtek elrendelni és végrehajtani. Az adatok az Eurostat elemzéséből származnak.

A marhahús-előállítás látszólagos stabilitásának ellentmond az, hogy 2020 márciusában 4,3%-kal kevesebb borjút és 5,7%-kal kevesebb tehenet vágtak le és dolgoztak fel, míg a bikák és ökrök esetében egy 4,5%-os növekedés volt megfigyelhető. A levágott borjakat, bikákat és ökröket illetően az idei márciusi szint nem is a tavalyi, hanem inkább a tavalyelőtti, a 2018 márciusi szintet közelítette meg. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy amíg a tehenek és a borjak a tejgazdaságokból kerülnek a vágóhidakra, a bikákat és az ökröket csak a húsukért tenyésztik.

Az uniós számok azt is tükrözik, milyen fejlesztések történtek az egyes tagállamokban. A sertéshús-termelés 2020 márciusában az előző év azonos időszakához képest magasabb volt a fő előállító országokban, mint például Spanyolország, ahol 12,7%-os növekedés volt mérhető, Hollandia 6,1%-os növekedéssel, Németország 3,9%-os emelkedéssel, emellett még Franciaországban mértek 1,4%-os és Lengyelországban 1,3%-os növekedést az előállításban.

A tehénhús-előállítás szintjének csökkenését 2019 és 2020 márciusa között az olasz (-41,5%), a lengyel (-10,7) és a német (-6,5%) termelésben bekövetkezett visszaesés határozta meg, ami ellensúlyozta a francia (1,1%) és holland (19,8%) termelés növekedését. A borjúhús-előállítás számait nézve az látszik, hogy a vizsgált időszakban Olaszországban 10,9%-os, Hollandiában 8%-os, Belgiumban 7,3%-os és Franciaországban 5,5%-os csökkenés volt mérhető. Ami az olaszországi marhahús-előállításban tapasztalható komoly visszaeséseket illeti, ezeket nem kis mértékben befolyásolja az a tény, hogy az országban épp átalakulóban van a teljes szarvasmarha-ágazat.

(A cikkben felhasznált grafikonok az Eurostat tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!