2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Állat

Kritikus helyzetben a magyar állatorvosi szakma: ezt a gazdák fogják a legjobban megszívni

Egyre több nő dolgozik állatorvosként Magyarországon, a friss diplomások több mint fele ezen a pályán helyezkedik el. Az elnőiesedés azonban komoly következményekkel jár, a végzettek többsége ugyanis a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el, és a haszonállatokkal kapcsolatos munkát csak nagyon kevesen választják. Ebből kifolyólag a magyar állatorvosi hivatás helyzete kezd egyre kritikusabbá válni az országban.
 
 

A kedvencállat-praxisokon kívül a magyar állatorvosi hivatás helyzete lassan kritikussá válik – mondta a Világgazdaságnak Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) főtitkára. Hozzátette, annak következtében, hogy  Magyarországon az állatorvosi ellátottság szerkezete és az állatorvosi szolgáltatás területenkénti megoszlása az elmúlt harminc évben nagymértékben átalakult a szakma helyzete – különösen a haszonállat-ellátás terén – folyamatosan nehezedett. Állatorvosok nélkül nem lehet sem megbízható járványvédelemről, sem pedig élelmiszer-biztonságról beszélni – hangsúlyozta.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A friss diplomás állatorvosok száma általában 100–110 fő között van egy évben, és mintegy 65 százalékuk nő. Az elnőiesedés egyik következménye, hogy a végzettek döntő többsége a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el, és csak kevesen választják a haszonállatos munkát. (Ebben kivételt képeznek a lovak, ez a terület a női állatorvosok között is népszerű.) Ugyanakkor az is tény, hogy a haszonállatok száma folyamatosan csökken, koncentrálódik, míg a kedvtelésből tartott kisállatok száma ugrásszerűen megnőtt. A MÁOK egyébként jelenleg körülbelül 2400 praxisengedéllyel rendelkező szolgáltatót tart nyilván.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Varga György

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu