2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Állat

Kutatás 36 országban: 16 százalékkal csökkent a méhcsaládok száma egyetlen tél alatt

Egy nemzetközi, 36 országot érintő kutatás azt mutatta ki, hogy a 2017/18-as tél folyamán a méhcsaládok száma 16 százalékkal csökkent. Okként a klímaváltozást és a rendelkezésre álló szűk táplálékforrást jelöli meg a Strathclyde Egyetem. Vándorlással sokat segíthetünk a méheken.
 
 

A kutatás 36 ország – köztük 33 európai állam – 25.363 méhészetét vizsgálta. Ezek 544.879 kaptárral rendelkeztek a tél kezdetén, és mire eljött a tavasz, 89.124-ben kipusztultak a méhek. A pusztulás okának a legtöbb esetben a viszontagságos időjárást, a méhkirálynővel kapcsolatos problémát, vagy természeti katasztrófát jelöltek meg a méhészek. Az adatszolgáltatás önkéntes volt; a kutatásból készült tanulmány a Journal of Apicultural Research nevű lapban jelent meg, ezt idézte a Science Daily. A kutatók a nemzetközi méhkutatási társaság, a COLOSS tagjai, amelynek a Berni Egyetemen a Méhegészségügyi Intézet ad otthont.

A veszteségek sokkoló méretűek: Portugália, Észak-Írország, Olaszország és Anglia 25%-os méhpusztulást könyvelt el, míg a Belarusz Köztársaságban, Izraelben és Szerbiában a veszteségek 10% alatt maradtak. Németországban, Svédországban és Görögországban a régiók közt nagy különbségeket mértek.


A 2016/17-es télhez képest a veszteségek alacsonyabbak voltak, akkor 20,9%-kal esett a méhcsaládok száma. Egy évvel korábban, 2015/16-ban viszont „csak” 12%-os volt a csökkenés.

Azok a méhészek szenvedték el a legkisebb veszteségeket, amelyek vándorlással biztosították a folyamatos és változatos nektárutánpótlást a méheik számára.

A kis méhészeteknek kellett nagyobb veszteségeket elkönyvelniük. "A méhcsaládok kipusztulása bonyolult téma. Nem igazán a globális klíma, inkább a helyi időjárási viszonyok befolyásolják, vagy egy-egy természeti katasztrófa. A tél legrizikósabb, de azt, hogy mi történik kaptárakban a méhekkel, nagyrészt az előző nyár határozza meg” – közölte a kutatás vezetője, Dr Alison Gray, a Strathclyde Egyetem Matematika és Statisztika Tanszékének adjunktusa.

Sok esetben a család akkor pusztul ki, amikor a királynő termékenysége romlik, illetve a varroa atkák vagy a nozéma-fertőzés tehet róla” – tette hozzá a kutató, aki szerint a vándorméhészkedést még érdemes lenne tovább kutatni. A tanulmány vizsgálta a méhek élelemgyűjtő területeit is, ahonnan nektárt és virágport hordtak, és ezeket hat kategóriába sorolták. Kiderült: az élelemforrások bősége és változatossága döntő hatással van a méhcsalád túlélési esélyeire. A hordási időszak kitolása azonban kedvez az atkáknak is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu