Kutatás 36 országban: 16 százalékkal csökkent a méhcsaládok száma egyetlen tél alatt

agrarszektor.hu
Egy nemzetközi, 36 országot érintő kutatás azt mutatta ki, hogy a 2017/18-as tél folyamán a méhcsaládok száma 16 százalékkal csökkent. Okként a klímaváltozást és a rendelkezésre álló szűk táplálékforrást jelöli meg a Strathclyde Egyetem. Vándorlással sokat segíthetünk a méheken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kutatás 36 ország - köztük 33 európai állam - 25.363 méhészetét vizsgálta. Ezek 544.879 kaptárral rendelkeztek a tél kezdetén, és mire eljött a tavasz, 89.124-ben kipusztultak a méhek. A pusztulás okának a legtöbb esetben a viszontagságos időjárást, a méhkirálynővel kapcsolatos problémát, vagy természeti katasztrófát jelöltek meg a méhészek. Az adatszolgáltatás önkéntes volt; a kutatásból készült tanulmány a Journal of Apicultural Research nevű lapban jelent meg, ezt idézte a Science Daily. A kutatók a nemzetközi méhkutatási társaság, a COLOSS tagjai, amelynek a Berni Egyetemen a Méhegészségügyi Intézet ad otthont.

A veszteségek sokkoló méretűek: Portugália, Észak-Írország, Olaszország és Anglia 25%-os méhpusztulást könyvelt el, míg a Belarusz Köztársaságban, Izraelben és Szerbiában a veszteségek 10% alatt maradtak. Németországban, Svédországban és Görögországban a régiók közt nagy különbségeket mértek.


A 2016/17-es télhez képest a veszteségek alacsonyabbak voltak, akkor 20,9%-kal esett a méhcsaládok száma. Egy évvel korábban, 2015/16-ban viszont "csak" 12%-os volt a csökkenés.

Azok a méhészek szenvedték el a legkisebb veszteségeket, amelyek vándorlással biztosították a folyamatos és változatos nektárutánpótlást a méheik számára.

A kis méhészeteknek kellett nagyobb veszteségeket elkönyvelniük. "A méhcsaládok kipusztulása bonyolult téma. Nem igazán a globális klíma, inkább a helyi időjárási viszonyok befolyásolják, vagy egy-egy természeti katasztrófa. A tél legrizikósabb, de azt, hogy mi történik kaptárakban a méhekkel, nagyrészt az előző nyár határozza meg" - közölte a kutatás vezetője, Dr Alison Gray, a Strathclyde Egyetem Matematika és Statisztika Tanszékének adjunktusa.

"Sok esetben a család akkor pusztul ki, amikor a királynő termékenysége romlik, illetve a varroa atkák vagy a nozéma-fertőzés tehet róla" - tette hozzá a kutató, aki szerint a vándorméhészkedést még érdemes lenne tovább kutatni. A tanulmány vizsgálta a méhek élelemgyűjtő területeit is, ahonnan nektárt és virágport hordtak, és ezeket hat kategóriába sorolták. Kiderült: az élelemforrások bősége és változatossága döntő hatással van a méhcsalád túlélési esélyeire. A hordási időszak kitolása azonban kedvez az atkáknak is.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?