2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Állat

Lázárnál tüntettek, Fazekas tárcája hűti a kedélyeket

Uniós összehasonlításban is kiemelt támogatást kap az idén a hazai tejszektor, hogy az ágazatot meg lehessen menteni. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a magyar tejtermelők vehetik igénybe a második legnagyobb közvetlen támogatást az uniós tagországok közül, és az ágazat pozícióit a friss tejek áfacsökkentése, illetve a csalók kiszűrésére elrendelt tejpiaci razzia is javíthatja.
 
 

A hazai tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül – reagált közleményben a Földművelésügyi Minisztérium a gazdálkodók hétfői budapesti demonstrációjára. Az állattartók tegnap 50 tehenet hajtottak a Lázár János vezette Miniszterelnökség hivatala elé, tiltakozva a hosszú ideje veszteséget okozó, alacsony tejfelvásárlási árak ellen.

A tárca szerint a magyar tejágazat megmentésére és stabilizálására a 2015-ben odaítélt 49 milliárd forint után az idén minden korábbinál nagyobb, mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret használható fel. A kormány az úgynevezett termeléshez kötött uniós tejágazati támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozta meg, így – húzta alá a minisztérium - Magyarország uniós összevetésben a második legnagyobb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva. Az ágazati szereplőket tömörítő a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT), illetve az FM hasonlóan ítéli meg a jelenlegi piaci helyzetet, és közösen dolgozik azon, hogy a negatív hatásokat a leghatékonyabban lehessen kezelni – fogalmaz a közlemény.

Fotó: hvg.hu

A pénzügyi juttatásokat kiegészíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke által elrendelt komplex tejpiaci ellenőrzés, amelynek célja a tárca szerint, hogy - a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és piaci szereplők kiszűrésén keresztül – meg lehessen védeni a fogyasztókat a rossz minőségű tejektől és tejtermékektől. Az áprilisban indult akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, emellett több mint 100 tétel ellenőrzése van folyamatban. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű, együttesen több tízezer liternyi 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejtételt vontak ki a forgalomból. Ezek közül a legnagyobb - több mint 21 ezer liternyi – mennyiségben cseh származású UHT-tejet hívtak vissza.

Az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban biztonságos, egészséges, hazai alapanyagból előállított tej és tejtermékek kerüljön, az ágazatban tevékenykedő, jogkövető magatartással működő gazdálkodók és vállalatok számára pedig egyenlő versenyfeltételeket lehessen biztosítani – áll a közleményben. A kormány 2017-től a friss tejeknél 18 százalékról 5 százalékra mérsékli az áfát, bár az adócsökkentést a termelők szerint valamennyi tejtípusra – így az áfacsalásokkal leginkább érintett UHT-tejekre is – ki kellene terjeszteni. A tárca szerint viszont az „áfa-csökkentési intézkedés továbbvitelének tervezésekor” a költségvetés mindenkori teherbíró képességét továbbra is tiszteletben kell tartani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu