Lázárnál tüntettek, Fazekas tárcája hűti a kedélyeket

agrarszektor.hu
Uniós összehasonlításban is kiemelt támogatást kap az idén a hazai tejszektor, hogy az ágazatot meg lehessen menteni. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a magyar tejtermelők vehetik igénybe a második legnagyobb közvetlen támogatást az uniós tagországok közül, és az ágazat pozícióit a friss tejek áfacsökkentése, illetve a csalók kiszűrésére elrendelt tejpiaci razzia is javíthatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül - reagált közleményben a Földművelésügyi Minisztérium a gazdálkodók hétfői budapesti demonstrációjára. Az állattartók tegnap 50 tehenet hajtottak a Lázár János vezette Miniszterelnökség hivatala elé, tiltakozva a hosszú ideje veszteséget okozó, alacsony tejfelvásárlási árak ellen.

A tárca szerint a magyar tejágazat megmentésére és stabilizálására a 2015-ben odaítélt 49 milliárd forint után az idén minden korábbinál nagyobb, mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret használható fel. A kormány az úgynevezett termeléshez kötött uniós tejágazati támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozta meg, így - húzta alá a minisztérium - Magyarország uniós összevetésben a második legnagyobb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva. Az ágazati szereplőket tömörítő a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT), illetve az FM hasonlóan ítéli meg a jelenlegi piaci helyzetet, és közösen dolgozik azon, hogy a negatív hatásokat a leghatékonyabban lehessen kezelni - fogalmaz a közlemény.

A pénzügyi juttatásokat kiegészíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke által elrendelt komplex tejpiaci ellenőrzés, amelynek célja a tárca szerint, hogy - a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és piaci szereplők kiszűrésén keresztül - meg lehessen védeni a fogyasztókat a rossz minőségű tejektől és tejtermékektől. Az áprilisban indult akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, emellett több mint 100 tétel ellenőrzése van folyamatban. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű, együttesen több tízezer liternyi 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejtételt vontak ki a forgalomból. Ezek közül a legnagyobb - több mint 21 ezer liternyi - mennyiségben cseh származású UHT-tejet hívtak vissza.

Az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban biztonságos, egészséges, hazai alapanyagból előállított tej és tejtermékek kerüljön, az ágazatban tevékenykedő, jogkövető magatartással működő gazdálkodók és vállalatok számára pedig egyenlő versenyfeltételeket lehessen biztosítani - áll a közleményben. A kormány 2017-től a friss tejeknél 18 százalékról 5 százalékra mérsékli az áfát, bár az adócsökkentést a termelők szerint valamennyi tejtípusra - így az áfacsalásokkal leginkább érintett UHT-tejekre is - ki kellene terjeszteni. A tárca szerint viszont az "áfa-csökkentési intézkedés továbbvitelének tervezésekor" a költségvetés mindenkori teherbíró képességét továbbra is tiszteletben kell tartani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?