2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Nagy István: az agrártárca nem tartja legitimnek a baromfis tüntetés szervezőit

Nem tekinti legitim baromfiágazati képviselőknek a mai kiskunmajsai víziszárnyas demonstráció szervezőit az Agrárminisztérium - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Nagy István. Az agrárminiszter szerint a tárca csak olyan ágazati vezetőkkel tárgyalhat érdemben, akik a termékpálya ügyeit nem hangulatkeltésre használják fel, hanem előre vivő megoldásokat akarnak találni.
 
 

Az Agrárminisztérium felelősen csak a víziszárnyaságazat legitim képviselőivel tud együttműködni, így mindazokkal, akiknek legitimitása megkérdőjelezhető, semmilyen dolga nincs - hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak Nagy István. A miniszter arra reagált, hogy a kacsa és a liba termékpálya egyes képviselői ma demonstrációval egybekötött nagygyűlést tartottak a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán.

Mint ismert, a tüntetést a kacsa- és a libatermelők nehéz helyzetére hivatkozva Szabó Bálint, a szegedi Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője hirdette meg, aki a februárban Mélykúton megrendezett első termelői tiltakozást is szervezte. Az elmúlt hetekben pedig úgy nyilatkozott, hogy az ágazati szereplőket összefogó Baromfi Termék Tanácson (BTT) belül működő Magyar Kacsaszövetség és Magyar Lúdszövetség május elejei kiskunfélegyházi tisztújító közgyűlésén mindkét szervezetnél elnökké választották meg.

A BTT ugyanakkor botrányosnak és törvénytelennek minősítette a közgyűléseket, és azt is jelezte, hogy bírósághoz fordul az ügyben. A szakmai szervezet egyúttal deklarálta, hogy a Kiskunfélegyházán megválasztott személyeket illegitimeknek tekinti, és tevékenységüktől elhatárolódik. Tegnapi közleményében pedig azt is egyértelműsítette, hogy távol marad a kiskunmajsai eseménytől, és semmiféle szakmai közösséget nem vállal annak szervezőivel, illetve a hozzájuk köthető rendezvényekkel.

Az Agrárminisztérium támogatja a BTT álláspontját - közölte az agrárszektor.hu-val Nagy István. Hozzátette: a tárca sajnálja, hogy a víziszárnyaságazatban ilyen helyzet alakult ki, és arra kéri a termékpálya szereplőit, hogy legitim vezetőket válasszanak meg, akik előre vivő megoldásokat akarnak találni, nem pedig hangulatkeltésre használják fel a szektor ügyeit.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az Agrárminisztérium februárban 1,9 milliárd forint többlettámogatást nyújtott a kacsa- és a libatartóknak, később pedig közölte, hogy az orosz-ukrán háború miatt Magyarországnak megszavazott, rendkívüli uniós agrártámogatásokból legalább 500 millió forintot juttat a víziszárnyasszektornak. A tárca a BTT közelmúltbeli küldöttgyűlésén emellett azt is bejelentette, hogy várhatóan októbertől 13 milliárd forintos, új állatjóléti támogatást hirdet meg a baromfiágazat - így a kacsa- és a libatermelők - számára az eddigi állatjóléti kifizetéseken felül.

A baromfiszektor helyzetét ugyanakkor ma az újabb madárinfluenza-fertőzési hullám is súlyosbítja, amely elsősorban az alföldi állattartókat érinti. Ágazati szakértők azonban ennek kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy a vírus elterjedésében a termelőknek is nagy felelősségük lehet. Ha nem tartják be a szigorú járványvédelmi előírásokat, vagy nem megfelelően alkalmazzák azokat, telepeiken maguk is hozzájárulhatnak a kórokozó felbukkanásához, és emiatt kieshetnek a madárinfluenza károkat kompenzáló állami kártalanítási rendszerből is.

Ma megosztja az ágazat szereplőit a februárban odaítélt, 1,9 milliárdos állami plusztámogatás felhasználása is, mivel többen visszaéléseket sejtenek. Ezzel összefüggésben a Szegedi Járási Ügyészséghez márciusban termelői körökből származó feljelentés is érkezett Szabó Bálint, illetve a Likvid Kontroll Kft. ellen. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság az agrárszektor.hu-t a közelmúltban arról tájékoztatta, hogy költségvetés csalás és kisebb kárt okozó csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás az ügyben. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!