2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Állat

Nagy jövő előtt áll a hazai nyulas szakma

Szakmaközi szervezet lett a Nyúl Terméktanácsból, ami azt jelenti, hogy a termékre épülő teljes vertikális szektort átfogják a termeléstől a feldolgozáson át a forgalmazásig. A nyúlhús döntő hányada Nyugat-Európába megy, de egyre többször találkozunk a termékekkel az itthoni üzletláncokban is. A új szervezeti háttér nagy piacszervezési szabadságot ad a szakma kezébe.
 
 

Az OMÉK-on megrendezett nyúlágazati konferencián Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár átadta a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének, Juráskó Róbertnek a szakmaközi szervezeti elismerő dokumentumot. A nyúl ágazatban évek óta kiemelkedő tevékenységet végző szervezet teljesítette az uniós, illetve hazai jogszabályokban előírt feltételeket, olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette a miniszteri elismerés elnyerésére. Ezzel a döntéssel immár kilenc ágazati szakmaközi szervezet működik Magyarországon.


A szakmaközi szervezeti forma egy olyan alulról felépülő, önszabályozó szerveződési modell, amely egy ágazat összes szereplőjének – termelő, feldolgozó, kereskedő  – érdekeit igyekszik közös nevezőre hozni. A szakmaközi szervezeti elismerés előnyöket biztosít a nyúl ágazati érdekképviseletnek, hiszen új jogosítványokat és lehetőségeket kap és tagjainak döntésétől függően alkalmazhat a nyúlból készült termékek tekintetében azok forgalmazásának elősegítésére, a termelés és piaci folyamatok összehangolására, piaci információk gyűjtésére vagy éppen az ágazat szereplőit érintő speciális szabályok megalkotására.

Mi az a szakmaközi szervezet?
- A szakmaközi szervezetnek az adott ágazat termelői, feldolgozói és forgalmazói is tagja lehetnek, vagyis az alaptermékre épülő teljes vertikális lánc. Ilyen például a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lényeges, hogy a tagok az adott termék előállításának, feldolgozásának, illetve kereskedelmének jelentős arányát képviseljék.
- Célja a tagok termékei forgalmazásának koncentrálása és koordinálása, a termelés és a feldolgozás közös hozzáigazítása a piaci követelményekhez.
- Az agrárium szakmaközi szervezetire nem vonatkoznak az uniós kartellszabályok.
- A szervezet kérésére – korlátozott időtartamra – kötelezővé tehetők a szervezethez nem tartozó gazdasági szereplők számára a szervezeten belüli egyes megállapodások, döntések vagy összehangolt magatartások.
- A reprezentatív szakmaközi szervezet egyes piacszervezési intézkedései (pl. szabványos szerződésminták, forgalmazási szabályok) jogszabályban kihirdethetők.

Az államtitkár a konferencián elmondta: állategészségügyi támogatások révén 465 millió forinttal, tenyészállat-beállítási támogatások révén pedig egy 100 millió forintos kerettel segítik a nyúlágazatot. Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) is kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, hiszen tizenegy, az állattenyésztési ágazat szereplőit közvetlenül támogató felhívás jelent meg az elmúlt években. E pályázati konstrukciók megközelítőleg 210 milliárd forintos támogatást biztosítanak a kedvezményezetteknek.

Elhangzott, hogy a hazai fogyasztásösztönzés érdekében a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Agrármarketing Centrum közösen idén is fogyasztásösztönző kampányt szervezett. A promóciós kampányok eredményesnek bizonyultak: az áruházakban mintegy 6 százalékkal nőtt meg az előcsomagolt nyúlhús forgalma, egyre többen fedezik fel maguknak a kiváló minőségű magyar húsfélét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó