2022. július 1. péntek Tihamér, Annamária

Hírek - Állat

Nem lesz tilalom, reszkethetnek a balatoni pontyok

Idén sem lesz pontyfogási tilalom a Balatonon, de érvényben marad a Kis-Balatonon és két nagy balatoni befolyón. Mivel legnagyobb tavunk természetes pontyszaporulata ma sem számottevő, ezért nincs jelentősége az ívási időszakban bevezetett fogási korlátozásnak.
 
 

A tilalom feloldása a Balaton összes befolyójára is érvényes, kettő kivételével. A Balatoni Horgászrend idei változása miatt ugyanis - a korábbi gyakorlattól eltérően - április 15. és június 15. között a Keleti-Bozót-csatornán és a Nyugati-övcsatornán csak a meghatározott szakaszokon szabad horgászni, pontyot és harcsát pedig a két vízfolyás teljes hosszán tilos lesz megtartani - nyilatkozta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A pontytilalom - a korábbi évekhez hasonlóan - a Kis-Balatonon is életbe fog lépni. Itt az országosan elrendelt törvényi szabályozásnak megfelelően május 2. és május 31. között tilos lesz megtartani a horogra akadó példányokat.

A tilalom feloldását a halgazdálkodási társaság kezdeményezte, miként a korábbi években is, az MTA Balatoni Limnológiai Intézet szakértői véleménye alapján. Eszerint a Balaton természetes pontyszaporulata ma sem számottevő, ezért nincs jelentősége az ívási időszakban bevezetett fogási korlátozásnak. A Balaton pontyutánpótlását évi 300 tonnányi két- és háromnyaras haltelepítéssel pótolja a halgazdálkodási társaság.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben