2020. február 18. kedd Bernadett

Hírek - Állat

Nem veszik elég komolyan a madárinfluenzát a baromfisok

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de a hatóság szerint még mindig nem elég hatékony. Az állattartók többsége ugyanis továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges ellenőrizhető és szankcionálható minimumfeltételeket teljesíti. Ilyenek a telep körbekerítése, a baromfik zárva tartása és az előírt telepítési sűrűség.
 
 

A baromfitartók többségének a felkészültsége még mindig nem éri el a hatékony és eredményes megelőzéshez szükséges szintet, amellyel elkerülhető lenne a tavalyihoz hasonló méretű járvány kialakulása.

A legtöbben ugyanis még mindig csak az előírt minimum feltételeket valósítják meg a telepeiken

 – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih mindezt a szeptember végén végzett átfogó járványvédelmi ellenőrzése alapján állapította meg, amelyet a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) és a kormányhivatalokkal együttműködve hajtottak végre. A járványvédelmi vizsgálatot azért szervezte meg a hatóság, hogy minimalizálja a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát. A szakemberek elsősorban a madárinfluenza által leginkább veszélyeztetett megyékben - Bács-Kiskunban, Békésben és Csongrádban - mérték fel a baromfiágazat készültségét.

Az ellenőrök az állattartók egyikénél sem tapasztaltak olyan súlyú hiányosságot, amely azonnali intézkedést igényelt volna. Minden telepet körbekerítettek, a baromfikat mindenhol zártan, fedett helyen etették és sehol sem lépték túl az előírt telepítési sűrűséget. A hatóság szerint ebből következően - ha a járványügyi helyzet megköveteli - megvalósulhat az állatvédelmi szempontoknak is megfelelő zárt tartás.

A tapasztalatok szerint mindenhol megvoltak az állatok és a takarmány nyomon követését lehetővé tevő dokumentumok és a takarmányt úgy tárolták, hogy azzal vadon élő madarak ne érintkezhessenek. A legalapvetőbb járványvédelmi feltételek mindenhol teljesültek – közölte a NÉBIH.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu