2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Állat

Óriási veszélyben a magyar autósok: a következő hetekben vadak lephetik el az utakat

Július közepétől augusztus közepéig tart az őz, hazánk legnagyobb egyedszámban és szinte mindenhol előforduló nagyvadfajának párzási időszaka. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete és a Magyar Autóklub felhívja az autóvezetők figyelmét: a következő egy hónapban a szokásosnál is óvatosabban vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket.
 
 

A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé - írja közös közleményében az OMVV és a Magyar Autóklub. Ezért a következő hetekben nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon kell résen lenniük az autósoknak. Amennyiben őz keresztezi az utat, valószínűleg egy másik is követi majd őt, így ilyenkor lassítsunk, illetve dudáljunk. Ha kiugrik a kocsi elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés (ezért figyeljünk a követési távolságra is), a volánt ugyanakkor semmiképp se rántsuk el, és ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet.

Forrás: MTI Fotó: Kovács Attila

Ha mégis bekövetkezik az ütközés, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mert a vad- és gépjármű ütközés közúti balesetnek számít. A helyszínelés jegyzőkönyve lehet az alapja az esetleges további ügyintézésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Az őz egyedszámát Magyarországon mintegy 380 000-re becsülik, az állat az ország egész területén előfordul. A hazánkban 2017-18-as vadászati évben elütött 6218 nagyvadból 4756 őz volt, és a balesetek jelentős része az üzekedési időszakban történt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu