2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Állat

Ötezer sertést ölt már le a Nébih az afrikai sertéspestis gyanúja miatt

Ismét megszólalt a NÉBIH az afrikai sertéspestissel kapcsolatos sertésirtásokkal kapcsolatban. A hivatal szerint a rémhírek szereplő számoknál jóval kevesebb állatot kellett eddig leölni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A HVG.hu írta meg, hogy választ kaptak arra a kérdésre, amelyet pénteken tettek fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak az afrikai sertéspestis miatt leölt házi sertések számáról. A NÉBIH elmondta, hogy a betegség tavaly áprilisi felbukkanásától mostanáig ötezer házi sertést kellett elpusztítaniuk a fertőzés gyanúja miatt. Korábban írtunk róla, hogy a NÉBIH nemcsak az afrikai sertéspestist szűri a sertéstelepeken, és más betegség jelenlétének megállapítása is az állomány leölését és a telepek fertőtlenítését vonhatja maga után.

A helyzetben az egyik legnagyobb problémát a hiányos tájékoztatás jelenti. A járványügyi helyzetben alkalmazható szabályok értelmében a hatóságoknak nem kötelességük teljeskörű tájékoztatást adni az általuk foganatosított intézkedésekről és azok okairól. Így arról sem, milyen betegségre utaló jeleket találtak az adott sertéstelepeken, és hogy milyen gyanú alapján rendelték el az állomány kiirtását. A tájékoztatás hiánya azonban bizonytalanságot és a hatósággal szembeni bizalmatlanságot szül.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu