2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Állat

Rákkeltő húsok: amit csinálnak, az felháborító

Tudománytalan és elképzelhetetlen, hogy a vörös húsok – így a sertés, a marha vagy a juh – fogyasztása rákkeltő lenne – reagált a magyar húságazati érdekképviselet arra a tanulmányra, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége tett közzé. Hazai vélemények szerint nincsenek olyan egészségügyi vizsgálatok, amelyek a húsok rákkeltő hatását támasztanák alá.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Felháborítónak tartja a WHO rákkutató ügynökségének most közzétett tanulmányát a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) – közölte az MTI-vel Menczel Lászlóné, a szervezet titkára. A WHO azt tette közzé, hogy a feldolgozott hústermékek és a vöröshúsok - így például a sertés vagy a marha, illetve a juh - fogyasztása is rákkeltő lehet. "A sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki” – fogalmazott a titkár.

Menczel Lászlóné a WHO-tanulmány megállapításait „tudománytalannak és elképzelhetetlennek” nevezte. Szerinte ugyanis a húsok rákkeltő hatását nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok. A sertéstartás például Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz.

MTI-fotó: Balázs Attila

 

A WHO tanulmánya szerint ugyanakkor 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét. Eközben a vöröshúsokról azt írták, azok "valószínűleg rákkeltőek", ám erre csak korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok. A WHO azonban kihangsúlyozta azt is, hogy a húsfogyasztás egészséges is. Emiatt inkább csak mérsékelni kellene a vöröshúsok és a feldolgozott hústermékek fogyasztását, mintsem teljesen felhagyni velük. Egy alkalomadtán elfogyasztott baconös szendvics kevés kárt okoz.

A világszervezet jelentésén felháborodott az EU vezető sertéstartó országainak piacelemzéssel foglalkozó szervezete (IMPA) is, amely hétfőn éppen Budapesten tartotta konferenciáját. A tagországok jelezték, hogy közösen is fellépnek a piacromboló híresztelés ellen.

A VHT 2020-ig - a mostani uniós költségvetési időszak végéig - 5 kilogrammal szeretné növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, és ez évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene - közölte Menczel Lászlóné. A sertéspiacon azonban ma az árak mindenhol alacsonyak, visszaestek. Ennek oka főként az orosz embargó, amely 15-20 százalékos piacvesztést okozott az unió nagy sertéstartó országainak. A csökkenő jövedelem pedig azt eredményezi, hogy a legtöbb országban a sertésállomány is csökken.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu