2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Állat

Sikeresek voltak tavaly a magyarok az uniós állategészségügyi pályázatokon

Hazai sikerek is voltak az állategészségügyi témájú uniós pályázaton. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte az idei felhívás várható tématerületeit.
 
 

A fertőző állatbetegségek nemzetközi összehangolásának területén működő uniós kutatásfinanszírozási hálózatban (ICRAD ERA-NET) Magyarország is részt vesz. A hálózat az első, közös pályázati felhívását a tavalyi év folyamán tette közzé, amelyre több olyan nemzetközi konzorcium is pályázott, amelyben hazai, akár állami, akár ipari szereplők részt vettek, olvasható a NAK oldalán.

A pályázatokat két lépcsőben bírálták el, és végül négy olyan konzorcium nyert összesen több mint 500 ezer eurós pályázati finanszírozást, amelyben részt vesz magyar partner. Ez annak fényében is különösen jelentős, hogy agrár-élelmiszeripari területen – ideértve az élelmiszer-rendszerekkel, illetve az agrárdigitalizációval foglalkozó másik két ERA-NET-et is – most először vesz részt Magyarország ERA-NET típusú uniós kutatásfinanszírozási eszköz konzorciumában. Ennek megfelelően tavaly nem csak magát a pályázást kellett sikeresen venniük a hazai érdekelteknek, hanem meg kellett ismerniük az ERA-NET-ek működését, felépítésének logikáját, a pályázás fortélyait, illetve be kellett kerülniük nemzetközi konzorciumokba is. Ebben a folyamatban az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) karöltve, központi szerepet játszott a NAK külkapcsolati csoportja, amely közvetlenül, az eddigi pályázati tapasztalatait megosztva, illetve az ICRAD ERA-NET konzorciumának, valamint a releváns SCAR-munkacsoportnak az ülései alapján, első kézből tudott szakmai információkkal, konkrét javaslatokkal és konzorciumépítési lehetőségekkel szolgálni. A hazai érdekelteket, potenciális pályázókat az uniós Mezőgazdaság Kutatások Állandó Bizottsága (SCAR) Állategészségügyi és Állatvédelmi munkacsoportjának (SCAR AHW CWG) hazai tükörcsoportján keresztül – amelyet a NAK az AM-mel közösen koordinál – érték el. Mivel szűk egy év leforgása alatt az ICRAD ERA-NET nem csak ismert és kedvelt lett a hazai, állategészségügyi területen tevékenykedő pályázók körében, hanem a vártnál nagyobb sikerrel is járt, ezért a kamara benne, hogy az idei felhívásukban is részt tudnak majd venni a hazai kutatók.

Az idei ICRAD ERA-NET közös pályázati felhívás előkészítésébe a hálózat konzorciuma nagy mértékben támaszkodik a SCAR AHW CWG-re illetve annak Stratégiai Kutatási Menetrendjére (SRIA). E munkacsoport legutolsó, 2020 év végi ülésén kerültek bemutatásra az ICRAD ERA-NET keretében idén tervezett felhívás előkészítésének folyamata és az eddigi eredmények. Scott Sellers elmondta, hogy első lépésként megvizsgálták az ICRAD ERA-NET konzorciumi tagok érdeklődési körét és felmérték a tagállamonkénti, állategészségügyi kutatási prioritásokat, a kiemelendő technológiákat, a potenciális ipari partnerségeket, a várható költségvetési hozzájárulásokat, a felhívás optimális időzítését, és az elvárt kutatási eredményeket és hatásokat. A felmérés kérdéseire összesen 17 tagországból érkeztek válaszok. A NAK delegáltja is hozzájárult a felméréshez a hazai tükörcsoporttól kapott információk alapján, így tehát a hazai igények is megjelenítésre kerültek benne, ami a kamarai tagokat is előnyösen érintheti.

A potenciális pályázók számára talán a legérdekesebb kérdés – természetesen a várható költségvetés mellett, ami tagállami döntést igényel – az, hogy a válaszadók mely kutatási területeket kívánják megjeleníteni az idei pályázati felhívásban. A válaszokat egy előre rögzített listából kellett kiválasztani, de szabadszavas kiegészítésre is lehetőség volt. A válaszadók az alábbi kutatási területeket preferálták:

 • koronavírussal kapcsolatos kutatások (állatok endémiás koronavírusos megbetegedései, vadon élő állatokkal történő transzmisszió);
 • koronavírussal kapcsolatos kutatások az „Egy Egészség” (One Health) vagy a feltörekvő zoonózisok kontextusában;
 • a feltörekvő zoonózisokkal kapcsolatos állat-egészségügyi kutatások általában;
 • felkészülés az esetleges jövőbeni járványokra;
 • de erős érdeklődés mutatkozott ezeken kívül az antimikrobiális rezisztencia (AMR), mint téma iránt is.

Reflektálva az első, tavalyi ICRAD ERA-NET közös felhívás eredményére, megállapították, hogy annak ellenére, hogy az első körös elbírálásra benyújtott pályázatok között meglehetősen egyenletesnek bizonyult a megoszlás a három fő téma között (kiemelt betegségek, oltások és diagnosztikai technológiák); a második körös elbírálást követően nyertes pályázatok túlnyomórészt a kiemelt betegségekre (afrikai sertéspestis, madárinfluenza) fókuszáltak. Az előadás során más tevékenységekről is szó esett, például a 2020 júniusában megrendezett „Világjárvány! A feltörekvő fertőző betegségek az Egy Egészség” szempontjából” című webinárról, amelynek eredményeként elkészült a kutatási igényekre vonatkozó ajánlások listája. Utóbbi további információforrás lehet a következő ICRAD ERA-NET közös felhívás kidolgozásához.

Az ICRAD ERA-NET idei, közös pályázati felhívástervezetének elkészítése folyamatban van, és azt véleményezésre meg fogják osztani mind a SCAR AHW CWG-vel, mind az ICRAD ERA-NET konzorcium tagjaival, így a NAK mindkét fórumon keresztül tudja képviselni a hazai, gyakorlatorientált kutatási érdekeket és folyamatosan friss információval és segítséggel tudja ellátni a hazai érdeklődőket.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu