2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Sokkoló fotó: az eldobott sörösdobozok is elpusztíthatják az állatokat

Sokkoló veszélyre utaló fotó jelent meg a napokban az angol médiában, amelyen egy szarvasmarha egy sörösdobozt rág. A képnek azért van nagy jelentősége, mert egyre nagyobb mértékben terjednek az illegális hulladéklerakók. Ez nem csak azért okoz komoly problémát, mert a földtulajdonosoknak kell kifizetniük az eltakarítást, hanem azért is, mert a hulladékok sérüléseket és akár halált is okozhatnak a legelő haszonállatoknak.
 
 

Megdöbbentő fotó járta be a médiát a napokban Angliában, amelyen egy szarvasmarha üsző éppen egy sörösdobozt rág. Az eset jól demonstrálja, mekkora veszélyt jelentenek az illegális hulladéklerakók a legelő szarvasmarhák számára. A legutóbbi eset – ahol a kép is készült - január elején történt Lincolnshire-ben, ahol egy szarvasmarhák által használt legelőn egy kisebb méretű illegális hulladéklerakót találtak, amely nagyrészt üres sörösdobozokból és palackokból állt.

A sörösdobozt könnyedén lenyelheti a szarvasmarha, amely fulladást és akár halált is okozhat. A megsemmisítés előtt néhány sörösdobozt és üvegpalackot a legutóbbi esetben is összerágtak az állatok, amelyek a beszámolók szerint sérüléseket is szenvedtek.

A kép forrása: CLA

Amíg nem vezetik be a zéró toleranciát, addig szakértők szerint továbbra is veszélyt jelenthet a haszonállatokra a hulladékok illegális lerakása. Az egyik legnagyobb problémát az okozza, hogy a legtöbb esetben, amikor magánterületen helyezik el a hulladékokat, a földtulajdonosok felelőssége, hogy kifizessék a szemét eltakarítását. Ugyanakkor a legutóbbi angliai eset is bizonyítja, hogy ilyenkor nem csak a lerakott hulladék eltakarításának van komoly költsége, de bizonyos esetekben a szarvasmarhák és más állatok egészségében okozott károk is hátrányosan érinthetik a gazdálkodókat.

Egyes felmérések szerint az angliai gazdák és földtulajdonosok mintegy kétharmadát érintette már az illegális hulladéklerakók problémája. Az egyik gazdálkodói érdekképviselet tervet is kidolgozott annak érdekében, hogy a kormány, a gazdák, a földtulajdonosok és a vidéki közösségek működjenek együtt az illegális hulladéklerakások kezelésében.

Alapvető büntetésként javasolják azoknak a járműveknek a lefoglalását, amelyekkel az illegális hulladékot szállítják. Emellett bírság kiszabását indítványozzák azokkal szemben, akiknek hulladéka az illegális lerakókban megtalálható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!