2021. április 18. vasárnap Andrea, Ilma

Hírek - Állat

Sokkoló információk derültek ki a dán nyércekből kimutatott mutáns koronavírusról

Nemzetközi hírek szerint Dániában több nyércfarmon is a koronavírus olyan egyedi variánsát (mutációját) fedezték fel, amely komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet. A dán kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.
 
 

A dán farmokon tartott nyércekben kialakult egyedi koronavírus variáns – az eddigi kutatási eredmények alapján – mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emiatt fennáll annak a veszélye, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A dán Kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni, többek között 17 millió nyérc leölését rendelték el. Ez idáig hat ország (Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok) jelentette az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), hogy kimutatták tenyésztett nyércekben a SARS-CoV-2-t. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) weblapján további információk olvashatóak a dán egyedi variáns vírusról: SARS-CoV-2 mink-associated variant strain – Denmark

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu