Sokkoló információk derültek ki a dán nyércekből kimutatott mutáns koronavírusról

Sokkoló információk derültek ki a dán nyércekből kimutatott mutáns koronavírusról

agrarszektor.hu
Nemzetközi hírek szerint Dániában több nyércfarmon is a koronavírus olyan egyedi variánsát (mutációját) fedezték fel, amely komoly közegészségügyi kockázatot jelenthet. A dán kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A dán farmokon tartott nyércekben kialakult egyedi koronavírus variáns - az eddigi kutatási eredmények alapján - mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Emiatt fennáll annak a veszélye, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A dán Kormány szigorú intézkedésekkel igyekszik az egyedi vírus további terjedését megakadályozni, többek között 17 millió nyérc leölését rendelték el. Ez idáig hat ország (Dánia, Hollandia, Spanyolország, Svédország, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok) jelentette az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), hogy kimutatták tenyésztett nyércekben a SARS-CoV-2-t. A Nébih ezúton tájékoztatja és szeretné megnyugtatni az érdeklődőket, hogy Magyarország nem érintett a nyérctenyésztésben, hazánkban nem találhatóak nyércfarmok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) weblapján további információk olvashatóak a dán egyedi variáns vírusról: SARS-CoV-2 mink-associated variant strain - Denmark

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?