Veszélyes állatbetegség jelent meg Romániában: sok gazdaság érintett

Veszélyes állatbetegség jelent meg Romániában: sok gazdaság érintett

agrarszektor.hu
A kergemarha-kórhoz hasonló súrlókór tört ki két romániai juhtelepen, 750 állat érintett. A hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A súrlókór nagyon hasonlít a kergemarha-kórhoz. A fertőző szivacsos encephalopathiák (Transmissible Spongioform Encephalopathy, TSE) a központi idegrendszer lassan kialakuló, progrediáló, gyulladásos jelenségek nélküli, degenerációval járó betegségei, amelyek során az agy- és a gerincvelő idegsejtjeiben vacuolumok jelennek meg, az idegsejtek állománya szivacsszerűvé válik, egy részük pedig elhal - írja az aradon.ro-ra hivatkozva a Magyar Állattenyésztők Szövetsége

A betegség megjelenését követően Romániában a hatóságok korlátozásokat vezettek be az érintett területeken és az Arad megyei Bocsig község gazdaságaiban is. A vizsgálatak során több állatnál már az első tesztek súrlókórra pozitívnak bizonyultak. Jelenleg egy második mintasorozat feldolgozása zajlik, mielőtt döntenek az állatok lehetséges levágásáról.

A betegség hosszabb-rövidebb idő alatt a gazdaszervezet pusztulásához vezet. A spongioform encephalopathiák a háziállatokban és az emberben egyaránt előfordulnak. A betegséget gyógykezelni nem lehet. A betegség lappangási ideje átlagosan 3-5 év, így a betegség a felnőtt állatokat érinti, különösen 4-5 éves korban. Mindkét nem és minden fajta egyaránt fogékony iránta. Az állományban csak néhány egyed betegszik meg, a betegség állományon belül horizontálisan (állatról-állatra) nem terjed. A betegség klinikai lefolyása általában két héttől néhány hónapig, de esetenként akár évekig is eltarthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drágul a bárány Európa-szerte
Állattenyésztés

Drágul a bárány Európa-szerte

Különösen a könnyű bárány ára emelkedett – egy hét alatt 3 százalékot nőtt, de Bulgáriában kétszámjegyű a drágulás mértéke.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31