2021. november 27. szombat Virgil

Hírek - Állat

Zseniális: csirkék segítségével termelnek koronavírus-ellenanyagot a magyar kutatók

Csirkékkel termeltetnek koronavírus-ellenanyagot a pécsi virológusok és egy mohácsi cég. A projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, aztán a tojásokból kivonják azt. A kutatást Jakab Ferenc virológus vezeti, a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak.
 
 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai is részt vesznek a mohácsi Prophyl Kft. kutatásfejlesztési projektjében, melyben tojássárgája felhasználásával fejlesztenek a Covid–19 vírussal szemben hatékony ellenanyagot – írja a HVG. A mohácsi cég egyik fő profilja, hogy gyógyszeripari alapanyagként úgynevezett SPF-tojásokat állít elő. Az elnevezés a specifikus kórokozóktól mentes (Specific Pathogen Free) jelölést takarja, a tyúkokat ugyanis szigorú rend szerint, a külvilágtól elizolált körülmények között tartják. Az SPF-tojásokat a programban vakcinatojásként használják, melyeket többek között oltóanyagok előállítására használnak fel humán-, illetve állatgyógyászati gyógyszergyártók. Most ezt a tudást és technikát használnák fel ellenanyag előállításra.

A projektben IgY típusú antitestet termeltetnek házityúkban, mindezt úgy, hogy különféle kombinációkban oltanak be koronavírus-fehérjével – specifikus kórokozóktól mentes – csirkéket. Az oltást követően nemcsak az állatok vérében, hanem a tojásaikban is megjelenik a specifikus IgY ellenanyag, mely megfelelő eljárással kivonható a tojássárgájából.

A pécsi virológusok többek között az ellenőrző vizsgálatokban és az állatkísérletek megtervezésében is közreműködtek. A madarak zárt körülmények közötti tartása, oltása és a mintavételek a vállalkozás speciális telephelyén történik, a vér-, illetve tojásminták tesztelése azonban már a pécsi kutatóközpontban. Itt azt vizsgálják a kutatók Jakab Ferenc virológus professzor vezetésével, hogy megtalálható-e az említett IgY típusú, SARS-CoV-2 ellen termelődött ellenanyag és az valóban semlegesíti-e a vírust. Az egyetem szerint ezek a kísérletek nagyon jó eredményeket mutatnak, így hamarosan – várhatóan szeptemberben – megkezdődhetnek az állatkísérletek is. A jelenleg fejlesztés alatt álló koronavírus elleni hatóanyag a tervek szerint nem vakcinaként kerülne alkalmazásra, mégis a betegség megelőzését szolgálhatná azáltal, hogy lokálisan alkalmazható készítményként (például orrspray formájában) a nyálkahártyára juttatva helyileg semlegesíthetné a vírust, így több órán keresztül védhetne majd a fertőzéstől.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó