2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Állattenyésztés

Vészintézkedés Magyarországon: egyetlen baromfi sem lehet szabadon

Magyarország teljes területére elrendelte a baromfik zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos. Az intézkedést az indokolta, hogy már 10 megyében 18 településen 55 vadmadárban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma a madárinfluenza vírusát. A fertőzés két hete – valószínűsíthetően vadmadártól eredő fertőződés miatt – Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében is megjelent. Az előírás annak a lehetőséget igyekszik csökkenteni, hogy a baromfiállományok vadon élő madarakkal érintkezhessenek.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Január 27-től hatályos az országos főállatorvos új határozata, amely a korábbi intézkedések kiegészítéseként előírja, hogy az ország területén valamennyi baromfit csak zártan lehet tartani. Amennyiben ez nem megoldható, a kifutót megfelelő erősségű madárhálóval kell védeni. A madárhálóval lefedett résznek, amelyre a baromfi kiengedhető, legalább az állattartó épület alapterületével megegyező nagyságúnak kell lennie.

Az intézkedést a Dunántúlon regisztrált – a járványügyi nyomozás szerint vadmadár eredetű – madárinfluenza kitörések, a magas számú vadmadár megbetegedés, valamint az Európai Unióban is egyre terjedő madárinfluenza esetek miatt született – közölte a NÉBIH. A cél az, hogy csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezési lehetősége.

A járvány kezdete óta Magyarországon 10 megyében 18 településen 55 vadmadárban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Mintegy 3 millió baromfit kellett ártalmatlanítani, az ebből származó közvetlen kár körülbelül 3,5 milliárd forintra tehető. A jogerős határozatok alapján a járványvédelmi intézkedésekből eredő közvetlen károkat 100%-ban megtéríti az állam. Ez idáig 45 gazdálkodónak mintegy 1,16 milliárd forintot fizettek ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu