Az "évszázad évjáratáról" beszélnek a borászok

agrarszektor.hu
Akár az "évszázad évjárata" lehet az idei egyes borászok szerint a kedvező időjárás miatt. A több borvidéken is érdekelt Varga Pincészetben például kiemelkedő a minőség, és a tavalyi 14,6 millió palacknál több, 16 millió palack bor kerülhet majd a boltok polcaira.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pont akkora mennyiségű esőt és napsütést kapott idén a szőlő, mint amennyire szüksége volt, és ez nem csak a minőségnek kedvezett, hanem a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak - szögezte le közleményében Varga Péter, a pincészet egyik tulajdonosa. Szerinte a kedvező időjárás miatt a borászok már most az "évszázad évjárataként" emlegetik az idei évet. Ettől függetlenül a borászatban a termés mennyisége csupán jó közepes, de így is 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilogrammot.

A borászat három pincészete különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából. A legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilogrammot Badacsony képviseli, az új egri pincészetük 8 millió kilogramm szőlőt takarít be, Tokajban azonban a feldolgozás idén csak 1 millió kilogramm volt. A rozé borok miatt a borászatnál folyamatosan nő a kékszőlő aránya, ami idén is meghaladja az 50 százalékot. A nagy szüretnek ugyan vége, de a tőkén vannak még azok a szőlők, amelyektől a legjobb minőséget várják - tette hozzá a tulajdonos.

A Varga Pincészet az idén mintegy 21 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kilogramm származik saját ültetvényeikről, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről. A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni. Tavaly a borászatból 14,6 millió palack bor került a boltokba, idén ez várhatóan 16 millió lesz.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02