Határozott lépések kellenek fenntartható vízgazdálkodás előmozdításához

agrarszektor.hu
Ha Európa nem akar alulmaradni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és el szeretné hárítani az aszályok és árvizek egyre növekvő veszélyét, többet kell tennie a víz fenntartható felhasználásának biztosításáért. Ezt az üzenetet fogalmazta meg a Régiók Bizottsága a Nichi Vendola (IT/PES), Puglia régió elnöke által kidolgozott vélemény csütörtöki elfogadása után. A dokumentum egyúttal a vízgyűjtő medencék kezelésének többszintű, határokon átnyúló megközelítésére is felszólít, és javasolja, hogy a Polgármesterek Szövetsége a jövőben a fenntartható vízfelhasználással is foglalkozzon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A vizet emberi jognak kell tekinteni, és kötelességünk gondoskodni arról, hogy megőrizzük a mostani és jövőbeli nemzedékek számára", szögezte le a vélemény szerzője. "Következésképpen határozott lépéseket kell tennünk - például vízhatékonysági célokat kell kitűznünk -, és minden egyes vízgyűjtő medence kezelését ténylegesen többszintű kormányzással, az európai, nemzeti, regionális és helyi hatóságok bevonásával kell megoldanunk. Ebben az összefüggésben alapvetően fontos szerepet játszanak a vízhez való hozzáférést biztosító, jól működő közszolgáltatások. Látnunk kell, hogy a vízkészletek megőrzése szerves és meghatározó része azoknak az - eddig nem túlságosan sikeres - erőfeszítéseknek is, amelyeket Európa tesz az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére."

A helyi és regionális önkormányzatoknak a vízkészletek fenntartható kezelésének előmozdításában betöltött szerepéről szóló vélemény elkészítésére az EU magyar elnökségétől érkezett a felkérés, és az RB Közgyűlése éppen akkor fogadta el a dokumentumot, amikor Budapest már készülődik arra, hogy átadja Varsónak az EU kormányrúdját. Az elmúlt években Magyarország és Lengyelország is pusztító árvizekkel küszködött, és a további árvizek vagy aszályok elkerülése érdekében az RB azt szeretné, ha a vízgyűjtő medencék kezelésére vonatkozó elképzelések azáltal is gazdagodnának, hogy egy asztalhoz ültetik a különböző országok valamennyi kormányzati szintjének képviselőit. Az RB erre irányuló kérését az Európai Bizottság várhatóan figyelembe veszi, amikor 2012 során tervezetet javasol Európa vizeinek védelmére.

A véleményben tett javaslatok egyike olyan új uniós jogszabályokat szorgalmaz, melyek értelmében minden egyes tagországnak a vízgyűjtő medencéjéből kiindulva pontos hatékonysági célkitűzéseket kell lefektetnie a vízfüggő ágazatokkal kapcsolatban (háztartási, ipari, mezőgazdasági vízfelhasználás, haltenyésztés, idegenforgalom, vízerőművek stb.). A vélemény azt is javasolja, hogy az épületek energia- és vízhatékonyságára vonatkozó uniós célokat vonják egybe, és hozzák összhangba a helyi igényekkel.

Az éghajlatvédelmi tevékenységek és a fenntartható vízfelhasználás közötti kapcsolat megerősítése érdekében az RB azt is javasolja véleményében, hogy 2020-ra hasonló célokat tűzzenek ki, mint az energiafogyasztással kapcsolatban, vagyis minden ágazatban a vízmegtakarítás 20%-os növelésére törekedjenek, az árvízveszély csökkentése érdekében 20%-kal növeljék a természetes medrükbe visszaterelt vízfolyások számát, illetve a mezőgazdaságban és az iparban növeljék az újrafelhasznált és/vagy újrahasznosított víz mennyiségét. Nichi Vendola véleménye következésképpen jónak látná, ha a Polgármesterek Szövetsége, amelynek keretében már több mint 2500 területi önkormányzat vállalta, hogy túlteljesíti a 2020-as energiaügyi célokat, a vízgazdálkodással is foglalkozna.

Ezen az állásponton van Daiva Matonienė (LT/EA) RB-tag, ©iauliai városi tanácsának tagja is a LIFE uniós támogatási programról szóló véleményben, amelyet a július 1-jei plenáris ülésen fogadnak el. A szerző felveti, hogy a LIFE eszközeivel - amelyekkel általában a természet- és környezetvédelmi programokat támogatják - lehetne finanszírozni a Polgármesterek Szövetsége energiahatékony városokról szóló elképzelésének az erőforrás-hatékony és környezetbarát városokra való kiterjesztését is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13