Narancsborok a második Terra Hungarica Borszalonon

agrarszektor.hu
Csaknem 40 kiállító több mint 150 természet- és tájhű borral várja a II. Terra Hungarica Borszalon látogatóit november 17-én a budapesti Gerbeaud Házban, ahol a Magyarországon még alig ismert narancsborokat is meg lehet majd kóstolni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Terra Hungarica mozgalom célja, hogy közös márkanév alatt összefogja a természet- és tájhű gazdálkodásra törekvő magyar borászatokat, segítse piacra jutásukat, valamint növelje az autentikus borok ismertségét - közölte az MTI-vel Nemes Richárd, a Borszalon egyik szervezője. Mint elmondta, a Terra Hungarica alapelvei szerint autentikus bornak az a termék tekinthető, amely természethű gazdálkodásból, kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből ered, és készítése során csak a szükséges minimális beavatkozáson megy keresztül.

A Terra Hungaricához csatlakozott termelők vállalták, hogy boraik elkészítése során nem használnak hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az aromákat befolyásoló fajélesztőkre, enzimekre, hozzáadott savra, cukorra, tanninra és fachipsre, és tartózkodnak az olyan eljárásoktól is, mint a fordított ozmózis, a vákuumos lepárlás vagy a mesterséges szőlőfagyasztás. Nemes Richárd szerint a tavalyi Borszalon és a tavaszi Kékfrankos nap után sok termelő jelentkezett, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz, közülük mostanáig négyet tudtak felvenni, velük már a november 17-ei rendezvény közönsége is találkozhat.

A II. Borszalonon így 37 kiállító több mint 150 tétellel várja az autentikus borokra kíváncsi látogatókat, mások mellett Balassa István, Bott Frigyes, Demeter Zoltán, Kaló Imre, Karner Gábor, a Királyudvar, a Kreinbacher Birtok, Losonci Bálint, Maurer Oszkár, a Meinklang, az Orsolya Pince, a St. Andrea, Szászi Endre, Szentesi József, a Tokaj Nobilis és Franz Weninger. Az idei vendégkiállítók a narancsbor stílus szlovén és olasz sztárjai: a Simbiosa (a Cotar, Klinec, Mlecnik és Terpin borászatok szövetsége), a Movia, valamint a Radikon lesznek. Nemes Richárd elmondta: a narancsbor tulajdonképpen fehérszőlőből vörösboros technológiával készített termék; a lehető legegyszerűbb és legősibb borkészítési módszer, melynek modernkori bölcsője Szlovénia és Északkelet-Olaszország.

"Talán kissé merész a választás, hiszen mai viszonylatban rendhagyó kategóriáról van szó. A narancsborok színben is eltérnek a fehérektől - innen származik a nevük is -: a szín egyrészt a hosszú héjon erjesztésből ered, másfelől sok termelő szabad levegőn, kádban vagy nyitott tetejű hordóban erjeszt, és minimális ként használ, ami szintén hozzájárul a bor narancsos színéhez" - jegyezte meg a szakember. Mint hozzáfűzte, a narancsborok aromájukban és textúrájukban is különböznek a fehérboroktól, és a vörösborokhoz hasonlóan tannint is tartalmaznak. A Borszalon szemináriumot rendez a hazánkban alig ismert kategóriáról, és a látogatók a sétáló kóstolón is megízlelhetik a narancsborokat. A kóstolóval párhuzamosan interaktív kiállításra is sor kerül, A bor illata címmel. "Az adott illatanyaggal mutatjuk be a borban is megtalálható természetes illatokat, ezeket borospoharakban fogjuk felsorakoztatni a természetben fellelhető formájukban. Fűszereket, gyümölcsöket, de akár az animális jegyeket hordozó anyagokat is be fogunk mutatni, sőt illathibákat is" - árulta el a szervező.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03